Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οικογένειες

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα με τίτλο «Οι μικροί φέρνουν τους μεγάλους στο μουσείο» είναι ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών και τους γονείς τους.

Στόχος των προγραμμάτων αυτών, στα οποία μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν από κοινού, είναι να αποτελέσει το Μουσείο τόπο συνάντησης όχι μόνο σχολικών μονάδων αλλά και της οικογένειας, μετατρέποντας μία οικογενειακή επίσκεψη στο μουσείο σε ξεχωριστή εμπειρία.
 

Το παιχνίδι της ανακάλυψης του Απολιθωμένου Δάσους

Το πρόγραμμα αρχίζει στην αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων όπου, με την βοήθεια ειδικής παρουσίασης, παιδιά και γονείς έρχονται σε επαφή με τα είδη δέντρων του Απολιθωμένου Δάσους. Εντυπωσιακή αναπαράσταση του δάσους αλλά και των ζώων που ζούσαν σε αυτό, με τη βοήθεια ηλεκτρονικών πολυμέσων, τους μεταφέρει εκατομμύρια χρόνια πριν και τους φέρει σε επαφή με τις διεργασίες δημιουργίας του μοναδικού αυτού μνημείου της φύσης.

Στη συνέχεια στις αίθουσες των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τις διαδικασίες και τα φαινόμενα που οδήγησαν στη δημιουργία του δάσους και τους βοηθά να γνωρίσουν τα είδη των φυτών που έζησαν πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια στη Λέσβο. Μέσα από τα πλούσια ευρήματα της συλλογής του Μουσείου αλλά και τα απολιθωμένα δέντρα που βρίσκονται στη φυσική θέση ανάπτυξης τους στο Πάρκο Σιγρίου παιδιά και γονείς ανακαλύπτουν τα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

 

 

Μικροί Παλαιοντολόγοι

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι μικροί φίλοι να γνωρίσουν τις μεθόδους και τους σκοπούς της παλαιοντολογικής ανασκαφής, να γνωρίσουν τα απολιθωμένα φυτά που έζησαν στο παρελθόν στο Απολιθωμένο Δάσος και να παρατηρήσουν τις ομοιότητες και διαφορές τους με τα σύγχρονα φυτά της Λέσβου. Επίσης στοχεύει στην ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους, των φυσικών μνημείων, της γεωλογικής και φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου, συνδυάζοντας έτσι την γνώση και την εμπειρία με την επιστήμη.

Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος έχει διαμορφωθεί ένας ειδικός εκπαιδευτικός χώρος ανακάλυψης ΓΕΩΡΑΜΑ που περιλαμβάνει πρότυπο ανασκαφικό σκάμμα με κάναβο προσομοιώνοντας έτσι την εκπαιδευτική ανασκαφική δραστηριότητα με την επιστημονική παλαιοντολογική ανασκαφική έρευνα.

Οι μικροί παλαιοντολόγοι μαζί με τους γονείς χρησιμοποιώντας τα ειδικά εργαλεία ανασκαφής συμμετέχουν στην ανασκαφή απολιθωμάτων στο πρότυπο ανασκαφικό σκάμμα καθώς και στις εργασίες αναγνώρισης των απολιθωμάτων που ανάσκαψαν και σύγκρισής του με σύγχρονα φυτά της Λέσβου.