- Για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου
- Για μαθητές Γ’ έως ΣT’ Δημοτικού
- Γεώτοποι Γεωπάρκου Λέσβου
- Γεώτοπος ρήγματος στον αύλειο χώρο του Μουσείου
- Φυσικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου
Στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Γεωπάρκο Λέσβου: Το νησί της φύσης και του πολιτισμού» τα παιδιά ανακαλύπτουν τα γεωλογικά, φυσικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία της Λέσβου κατά τη διάρκεια περιήγησής τους στο νησί της Λέσβου. Βιώνουν μοναδικές εμπειρίες γευσιγνωσίας παραδοσιακών προϊόντων και ταξιδεύουν νοερά εκατομμύρια χρόνια πίσω στο γεωλογικό παρελθόν του Αιγαίου και του ελληνικού χώρου, όταν η Ελλάδα ήταν τμήμα ενός μεγάλου ωκεανού, του ωκεανού της Τηθύος. Με το πέρασμα του χρόνου, ο ωκεανός της Τηθύος καταστράφηκε, πετρώματα κατακρημνίστηκαν ή αναδύθηκαν από τους σκοτεινούς πυθμένες του ωκεανού. Καινούργια βουνά υψώθηκαν εκεί που κάποτε βρισκόταν ο ωκεανός. Οι γεωλογικές διεργασίες συνέχισαν τη μεταβολή του αναγλύφου και δημιούργησαν τους γεωτόπους που συναντάμε σήμερα σε όλο το νησί της Λέσβου.
Τα παιδιά ανακαλύπτουν στους σημαντικότερους γεωτόπους της Λέσβου, τα χαρακτηριστικά τους, το γεωλογικό φαινόμενο με το οποίο συνδέεται η δημιουργία τους, την ιστορία τους και τη σήμασία τους για την εξέλιξη του Αιγαίου Πελάγους και του ελληνικού χώρου. Συλλέγουν πληροφορίες στον υπαίθριο χώρο για τα πετρώματα, τις γεωλογικές δομές, τους γεωτόπους της Λέσβου και καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους για τις διεργασίες και τα φαινόμενα που έχουν συντελέσει στη δημιουργία των σημερινών τοπίων της Λέσβου καθώς και τη σχέση τους με τα φυσικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία της Λέσβου. Καταθέτουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίησή τους με τις αρχές της αειφορίας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Συζήτηση για βασικές έννοιες όπως λιθοσφαιρικές πλάκες, παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου, Τηθύς, οφιόλιθοι, γεώτοποι κ.ά. με τη βοήθεια της εκπαιδευτικής εφαρμογής «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου».
- Καταγραφή των σημαντικών γεώτοπων της Λέσβου που επισκέπτονται.
- Συλλογή πληροφοριών για τη γεωλογική δομή της Λέσβου, τα πετρώματα και τους γεώτοπoυς Λέσβου.
- Συμμετοχή σε βιωματικές δράσεις γευσιγνωσίας παραδοσιακών προϊόντων της Λέσβου.
- Σύνθεση των παρατηρήσεων, εξαγωγή συμπερασμάτων και κατάθεση προτάσεων για την αξιοποίηση του γεωλογικού, φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Λέσβου με τις αρχές της αειφορίας.
Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο εκπαισδευτικό πρόγραμμα μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείο | email: info@lesvosmuseum.gr - Τηλ.2251047033