Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή 240 εκπροσώπων από τα 161 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO που βρίσκονται σε 44 χώρες στον κόσμο, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 2ου Ψηφιακού Φόρουμ Γεωπάρκων, που διοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και πραγματοποιήθηκε μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2021.
Το 2ο Ψηφιακό Φόρουμ Γεωπάρκων με βασικό θέμα την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία και τις δράσεις των Γεωπάρκων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων συνδιοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και την UNESCO με συντονιστή τον Καθηγητή Νικόλαο Ζούρος, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.
Στο Φόρουμ συμμετείχαν στελέχη της UNESCO, διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων που συνεργάζονται με γεωπάρκα και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από όλο τον κόσμο. Παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από 33 διακεκριμένους εισηγητές, μεταξύ των οποίων ο κ. Kristof Vandenberghe, Επικεφαλής του Τμήματος Γεωεπιστημών της UNESCO, ο Δρ. Guy Martini, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, ο Καθ. Jianping Zhang, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τα Γεωπάρκα του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, ο Καθ. Ibrahim Komoo του Πανεπιστημίου Kebangsaan της Μαλαισίας, ο Καθ. Xiaochi Jin της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών, ο καθ. Setsuya Nakada του Πανεπιστημίου του Τόκιο, ο καθ. Jose Luis Palacio του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού, η Δρ. M.-L. Frey, Διευθύντρια Messel Pit της Γερμανίας - Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO, η Δρ. Kristin Rangnes, Διευθύντρια του Γεωπάρκου Gea Norvegica και Συντονίστρια του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, ο Δρ. Χ. Φασουλάς, Πρόεδρος του Γεωπάρκου Ψηλορείτη και Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για την αντιμετώπιση των Φυσικών Κινδύνων, ο Καθ. P. Melo τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Cariri της Βραζιλίας.
Το Φόρουμ επικεντρώθηκε στο ζήτημα της αξιοποίησης της εμπειρίας και καλών πρακτικών Γεωπάρκων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, την βιώσιμη ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και φυσικών καταστροφών και δράσεις για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών κατά την διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.
Ο Καθηγητής Νικ. Ζούρος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να λειτουργήσει το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας αξιοποιώντας τις δυνατότητες ψηφιακής συνεργασίας και επικοινωνίας αλλά και οργάνωσης ψηφιακών δράσεων για όλα τα μέλη του Δικτύου. Παράλληλα, παρουσίασε πρόταση – οδικό χάρτη για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν τα Γεωπάρκα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ως καλή πρακτική παρουσιάσθηκε η δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Μουσείου στο Σίγρι και οι δράσεις που μπορούν να αναλάβουν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πράσινων υποδομών με μείωση των ενεργειακών αναγκών και των παραγόμενων αερίων του θερμοκηπίου.
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ παρουσιάστηκε επίσης η πρόταση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για τις δράσεις των Γεωπάρκων μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και οι νέες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της ανάπτυξης Γεωπάρκων στην Αφρική.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν οι καλές πρακτικές που παρουσιάστηκαν από Γεωπάρκα από όλο τον κόσμο στις θεματικές της κλιματικής αλλαγής, των υδάτινων πόρων, της διαχείρισης της φυσικής κληρονομιάς σε παράκτιες ζώνες, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της αειφόρου ανάπτυξης.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι δράσεις των περιφερειακών δικτύων Γεωπάρκων στην Ευρώπη, την Ασία καθώς και τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική αλλά και των Ομάδων Εργασίας για τις φυσικές καταστροφές, τις ηφαιστειακές περιοχές, της γεωλογικής κληρονομιάς, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, των δράσεων για την υλοποίηση των στόχων για την αειφόρο ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών.
- Ηλεκτρονικό υλικό δελτίου τύπου[zip] (271.35 KB)