Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ

09 Δεκ 2020
6th Beijing Training Course Poster

Διεθνής προβολή της Λέσβου και των επιστημονικών και εκπαιδευτικών δράσεων του Γεωπάρκου Λέσβου στην Κίνα

Οι βασικές αρχές δημιουργίας και λειτουργίας των Γεωπάρκων, οι μεθοδολογίες και καινοτόμες τεχνικές υλοποίησης δράσεων προστασίας και ανάδειξης θέσεων της γεωλογικής κληρονομιάς διεθνούς σημασίας και οι δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού συζητήθηκαν στο 6ο Διεθνές Σεμινάριο Γεωπάρκων που οργάνωσαν από κοινού το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου, η UNESCO  και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ν Ζούρος στην έναρξη του 6ου Σχολείο Γεωπάρκων - Κίνα

Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ήταν βασικός εισηγητής του Σεμιναρίου παρουσιάζοντας τις δράσεις του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων καθώς επίσης παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ των Γεωπάρκων στους τομείς της έρευνας και της εκπαίδευσης,  καλών πρακτικών γεωδιατήρησης και ανάδειξης γεωλογικών μνημείων.

Το 6ο Διεθνές Σχολείο για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, διοργανώνεται διαδικτυακά από 7 έως 12 Δεκεμβρίου 2020 από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Yimengshan, την Ακαδημία Γεωεπιστημών του Πεκίνου με τη συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και με την υποστήριξη της UNESCO, του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας και Ειρηνικού και του Υπουργείου Φυσικών Πόρων της Κίνας.

Η Κινεζική Κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, γεγονός που υπογραμμίζεται από την παρουσία και ομιλία στην εναρκτήρια τελετή της εκπροσώπου του Υπουργείου Φυσικών Πόρων της Κίνας κα. YUAN Xiaohong, του Αντιπροέδρου της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωλογικών Επιστημών Καθ. MA Yuan, του Προέδρου του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου Καθ. MA Junjie και του Αντιδημάρχου της πόλης Linyi του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Yimengshan.

Ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου αναφέρθηκε στην δημιουργία και καθιέρωση των Γεωπάρκων και την αναγνώριση τους από την UNESCO, στη σημασία τους για την ανάδειξη των θέσεων γεωλογικής και φυσικής κληρονομιάς αλλά και το ρόλο τους για την βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών και νησιωτικών περιοχών.

Αναφέρθηκε επίσης στα επιστημονικά δεδομένα που καθιστούν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο, την μεθοδολογία και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται για την προστασία και διατήρηση του,  τα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνητικών εργασιών, τα απολιθωμένα ευρήματα και τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη του για τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου τα τελευταία 300 εκατομμύρια χρόνια.

Το  Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμμετέχει από την έναρξη στην διοργάνωση αυτή στα πλαίσια της συμφωνίας συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015  και η οποία προσφέρει σημαντικές συνέργειες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και τη χώρα μας.

Τα μέχρι σήμερα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα ενισχύουν την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ενισχύουν την κοινωνία της Λέσβου.