Με επιτυχία συνεχίζονται οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οι οποίες απευθύνονται τόσο σε μικρούς, όσο και σε μεγάλους.
Συγκεκριμένα το Σάββατο 10 και 11 Ιουλίου, υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις εμπνευσμένες από τα εκθέματα του Μουσείου, το Απολιθωμένο Δάσος και την πλούσια φύση της Λέσβου, καθώς και απογευματινή περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Πλάκας.
Απογευματινή περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας
Με πολλές συμμετοχές πραγματοποιήθηκε τo Σάββατο 10 Ιουλίου, η απογευματινή περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Πλάκας, το οποίο βρίσκεται 800 μέτρα νότια του οικισμού Σιγρίου και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες απολιθωματοφόρες θέσεις, συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων.
Οι συμμετέχοντες, περιηγήθηκαν τόσο στο χερσαίο, όσο και στο παράκτιο τμήμα του Πάρκου διασχίζοντας τα ομαλά, περιπατητικά μονοπάτια και ανακάλυψαν περισσότερους από πενήντα κορμούς ιστάμενους και κατακείμενους, κορμούς κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, ριζικά συστήματα και φυλλοφόρους ορίζοντες που συγκροτούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο. Ανάμεσα στα φυτικά απολιθώματα, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν και τον μεγαλύτερο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό στον κόσμο, η περίμετρος του οποίου φτάνει τα 13,5 μέτρα, καθώς και τον εντυπωσιακό κατακείμενο κορμό λεύκας, το μήκος του οποίου φτάνει τα 14 μέτρα.
Το ειδυλλιακό τοπίο την ώρα του ηλιοβασιλέματος, όταν ο ήλιος χάνεται πίσω από τη νησίδα Νησιώπη, αποτέλεσε το ιδανικότερο τέλος για την πολύ ενδιαφέρουσα απογευματινή περιήγηση στο Πάρκο Πλάκας. Οι θέσεις ανάπαυσης και θέας του Πάρκου άλλωστε προς το Σίγρι και τη νησίδα Νησιώπη αποτελούν τα καταλληλότερα σημεία για την παρατήρηση του μαγευτικού ηλιοβασιλέματος.
Οι απογευματινές περιηγήσεις στα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους, που αποτελούν τα τελευταία χρόνια την ευχάριστη απογευματινή συνήθεια δεκάδων επισκεπτών, υλοποιούνται και φέτος το καλοκαίρι, κάθε Σάββατο απόγευμα στις 18.30.
Εκπαιδευτικές δράσεις
Τo Σάββατο 10 Ιουλίου υλοποιήθηκε η εκπαιδευτική δράση «Γεωλογικός χρόvoς & Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου». Κατά τη διάρκεια της, οι μικροί φίλοι του Μουσείου ταξίδεψαν στις εποχές και στον γεωλογικό χρόνο, έμαθαν για την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη και γνώρισαν φυτά και ζώα που ζούσαν πριν εκατομμύρια χρόνια, ανακαλύπτοντας μοναδικές πληροφορίες για το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν. Και όλα αυτά μέσα από πολλά παιχνίδια, παζλ και ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και φυσικά το τρισδιάστατο διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι «Η εξέλιξη της ζωής στο γεωλογικό χρόνο», στο οποίο τα παιδιά καλούνται να συσχετίσουν τις γεωλογικές εποχές του παρελθόντος με τα αντίστοιχα ζώα και φυτά που έζησαν την συγκεκριμένη περίοδο
Την Κυριακή 11 Ιουλίου, τα παιδιά που συμμετείχαν στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Land Art - Η τέχνη της γης», είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το καλλιτεχνικό κίνημα Land Art, που ξεκίνησε από την Αμερική το 1968 και αφορά τη δημιουργία στη φύση, όπου γη και τέχνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Το καλλιτεχνικό έργο της Land Art εμπνέεται από τη φύση και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της, συμβάλλοντας στη διατήρηση της αρμονίας της. Δημιουργείται κυρίως με φυσικά υλικά και μετά τη δημιουργία του αφήνεται στις καιρικές συνθήκες, φθείρεται και καταλήγει να καταστραφεί από την ίδια τη φύση. Η μόνη μορφή με την οποία αυτά τα έργα μπορούν να μείνουν στο χρόνο είναι μέσω της φωτογράφισής τους ή της καταγραφής τους σε βίντεο. Μέσα από τη Land Art οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στη γη, να ευαισθητοποιηθούν για ποικίλα οικολογικά ζητήματα και τέλος να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με τη φύση.
Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στη Land Art και προβολή αντίστοιχων καλλιτεχνικών έργων, τα παιδιά περιηγήθηκαν στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου, μάζεψαν ποικίλα φυσικά υλικά, όπως φύλλα, κλαδιά, χώμα, πέτρες, άφησαν τη φαντασία και την έμπνευσή τους ελεύθερη και δημιούργησαν τα δικά τους μοναδικά, καλλιτεχνικά έργα της Land Art στην αυλή του Μουσείου.
Μπορείτε να παρακολουθείτε όλες τις νέες ανακοινώσεις για τις εκπαιδευτικές μας δράσεις, τις απογευματινές περιηγήσεις στα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις στα social media και στην ιστοσελίδα του Μουσείου www.lesvosmuseum.gr.
facebook: @naturalhistorymuseumlesvosgr, instagram: lesvospetrifiedforestmuseum
- Ηλεκτρονικό υλικό δελτίου τύπου[zip] (1.65 MB)