Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ - Σωστικές επεμβάσεις για την προστασία των απολιθωμάτων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου

20 Ιουλ 2020
Σωστικές επεμβάσεις για την προστασία  των απολιθωμάτων κατά μήκος  του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου
Κατασκευή-Αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου Λέσβου

Σωστικές εργασίες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 6 «Έρευνες και εργασίες απολιθωμάτων» της Πράξης «Κατασκευή - Αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου Λέσβου», σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Μουσείου και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οι προσπάθειες για την προστασία απολιθωμάτων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου. Πρόκειται για σωστικές εργασίες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 6 «Έρευνες και εργασίες απολιθωμάτων» της Πράξης «Κατασκευή - Αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου Λέσβου», σύμφωνα το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Μουσείου και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Το Μουσείο με μια έμπειρη ομάδα στελεχών, γεωλόγων, συντηρητών, τεχνικών ανασκαφής και συντήρησης και ειδικευμένων εργατοτεχνιτών, εργάζονται στο έργο με επιμονή, υπομονή, πάθος και αφοσίωση, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, όλες τις εποχές του χρόνου, προκειμένου να φέρνουν σε πέρας ένα ιδιαίτερα δύσκολο και επίπονο έργο σωστικών επεμβάσεων για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους.

Επιστημονικός υπεύθυνος των εργασιών κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η συγκεκριμένη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από την άποψη αριθμού ευρημάτων. Για το λόγο αυτό αποτελεί χώρο ιδιαίτερα υψηλής επιστημονικής και ερευνητικής αξίας και ύψιστης σημασίας για τη μελέτη των φυτικών απολιθωμάτων.

Οι σωστικές ανασκαφές

Ο οδικός άξονας Καλλονής - Σιγρίου διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από το ανατολικό της όριο, στη διασταύρωση της επαρχιακής οδού Βατούσας - Άντισσας με την επαρχιακή οδό προς Γαβαθά μέχρι τον οικισμό του Σιγρίου.

Η περιοχή διέλευσης του νέου οδικού άξονα διασχίζει σημαντικές απολιθωματοφόρες περιοχές, όπως γνωρίζουμε από το πλήθος των επιφανειακά ορατών απολιθωμάτων, ορισμένα από τα οποία αναφέρονται και στη μελέτη των έργων οδοποιίας. Κατά τη διάρκεια των εκσκαφών αποκαλύφθηκε πολύ μεγαλύτερο πλήθος απολιθωμάτων, τα οποία εντοπίζονται σε όλο το μήκος της χάραξης. Οι σωστικές ανασκαφικές εργασίες έχουν συμβάλει στη διάσωση εκατοντάδων απολιθωμένων κορμών δένδρων, ιστάμενων ή κατακείμενων με άριστη διατήρηση. Ιδιαίτερα σημαντικές για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους είναι οι σωστικές εργασίες φυλλοφόρων οριζόντων, κλαδιών και ριζικών συστημάτων δένδρων, που αποτελούν και τα πιο ευαίσθητα ευρήματα.

Ιδιαίτερα επίμονες και δύσκολες είναι οι σωστικές εργασίες στις θέσεις που παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις απολιθωμάτων. Στις θέσεις αυτές συναντώνται επάλληλοι απολιθωμένοι κορμοί σε οριζόντια θέση ενώ πολλά από τα απολιθώματα καταλαμβάνουν περιοχές του καταστρώματος της οδού. Τα συγκεκριμένα ευρήματα μετά τον καθαρισμό και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας μεταφέρονται με προσοχή στο Μουσείο.

Σε άλλες θέσεις παρατηρούνται συστάδες ιστάμενων απολιθωμένων κορμών. Στις θέσεις αυτές έχει γίνει προσπάθεια για τη διατήρηση των απολιθωμάτων στις φυσικές τους θέσεις.