ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΩΝ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Φωτογραφίες Νέων & εκδηλώσεων
Με μοναδικές συλλογές και συνεχή δραστηριότητα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι πάντα έτοιμο να καλοσωρίσει τους επισκέπτες του.
Αγορά εισιτηρίων
Η περιήγηση στις εκθέσεις και τις δράσεις του Μουσείου και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το ξεκίνημα του λειτουργεί ως χώρος γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης και ψυχαγωγίας.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της αποστολής του επιδιώκει την συνεργασία και την δικτύωση του με άλλους πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και αναπτυξιακούς φορείς, στη Λέσβο, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι γεωλογικό μουσείο που βρίσκεται στο χωριό Σίγρι, στο νησί της Λέσβου. Ιδρύθηκε το 1994. Είναι κέντρο μελέτης, διαχείρισης και διατήρησης του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, ενώ συμβάλλει στην επιμόρφωση σχετικά με το χώρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και είναι μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της Ουνέσκο.
Μαθητές του Γενικού Λυκείου Άντισσας γνώρισαν τα μυστικά της συντήρησης απολιθωμάτων
Μοναδικές γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Άντισσας που συμμετείχαν στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Υιοθετώ και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων».
Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Άντισσας κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος έγιναν και οι ίδιοι συντηρητές απολιθωμάτων και όπως και οι συντηρητές του Μουσείου καθάρισαν και συντήρησαν απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Πρόκειται για τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων που ήρθαν στην επιφάνεια από τις πρόσφατες ανασκαφικές εργασίες του Μουσείου, ιδιαίτερα σπάνια ευρήματα τα οποία αποτελούν άριστους μάρτυρες της μελέτης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, του φαινομένου της ηφαιστειότητας αλλά και της γεωιστορικής εξέλιξης της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου και της Ελλάδας.
Παράλληλα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έφερε τους μαθητές σε επαφή με νέες μεθόδους συντήρησης απολιθωμάτων, οι οποίες εφαρμόζονται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Οι μαθητές γνώρισαν τη μεθοδολογία καθαρισμού και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων, τα εργαλεία και τα υλικά συντήρησης, τις χημικές και φυσικές τους ιδιότητες αλλά και τα πλεονεκτήματα του προγράμματος συντήρησης.
Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος κατάφεραν με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία να καθαρίσουν και να συντηρήσουν τα τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων που τους ανατέθηκαν, να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία της φυσικής μας κληρονομιά και των μνημείων της φύσης και να ανακαλύψουν τα μυστικά της επιστήμης συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και δηλώσεις συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2251047033, Ε-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.
Δευτέρα - Κυριακή : 9.00-17.00
Σίγρι, Λέσβος, Τ.Κ. - 81103
+30 22530 54434
lesvospf@otenet.gr