Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΩΝ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

05 Φεβ 2024
123

Μαθητές του Κέντρου Ξένων Γλωσσών από το Κάτω Τρίτος
γνώρισαν από κοντά τα μυστικά της Συντήρησης Απολιθωμάτων

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, μαθητές από το Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών του Κάτω Τρίτος, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη και τα μυστικά της συντήρησης των απολιθωμάτων, καθώς συμμετείχαν στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Υιοθετώ και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων».

Οι μαθητές από το Κάτω Τρίτος, κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, είχαν τη δυνατότητα να γίνουν και οι ίδιοι συντηρητές καθώς καθάρισαν και συντήρησαν απολιθώματα, τα οποία έχουν βρεθεί στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Τα κομμάτια αυτά, αποτελούν τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων που βγήκαν στην επιφάνεια έπειτα από τις πρόσφατες ανασκαφικές εργασίες του Μουσείου. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα σπάνια ευρήματα που μας μαρτυρούν πληροφορίες για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, της ηφαιστειακής δραστηριότητας, όπως και της γεωιστορικής εξέλιξης της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου αλλά και όλης της Ελλάδας.

Μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος της συντήρησης των απολιθωμάτων, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία, να μάθουν και να εφαρμόσουν οι ίδιοι, νέες μεθόδους συντήρησης και καθαρισμού των απολιθωμάτων, οι οποίες εφαρμόζονται ήδη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Ήρθαν σε επαφή με τεχνικές καθαρισμού, χρησιμοποιώντας εργαλεία με μηχανικά μέσα, αλλά έμαθαν και τα υλικά συντήρησης, τις χημικές και φυσικές τους ιδιότητες, και φυσικά τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει η συντήρηση ως επιστήμη.

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία έφεραν εις πέρας τα παιδιά, όλες τις επιμέρους εργασίες που τους ανατέθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης, όπως ο καθαρισμός και η συντήρηση των απολιθωμένων τμημάτων κορμών δέντρων. Επιπλέον, πετύχαμε την ευαισθητοποίηση μιας ομάδας νέων για την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς και των μνημείων της φύσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και δηλώσεις συμμετοχής, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2251047033, ή στέλνοντας e-mail, στο lesvospf@otenet.gr, ή μέσω της σελίδας μας www.lesvosmuseum.gr .