Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΑΚΤΥΛΙΩΣΗ ΛΕΥΚΩΝ ΠΕΛΑΡΓΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

25 Ιουν 2021
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΦΩΛΙΑΣ
kpen mouseio

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής πραγματοποίησαν σήμερα για πρώτη φορά συντονισμένη δράση δακτυλίωσης νεοσσών πελαργών στην περιοχή γύρω από τον Κόλπο της Καλλονής, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακυλίωσης Πουλιών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με σκοπό την παρακολούθηση της μετανάστευσης τους. Η δράση πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του ΔΕΔΔHΕ Καλλονής Λέσβου.

Το συνεργείο δακτυλίωσης επισκέφθηκε συνολικά 4 φωλιές, μία στην Καλλονή, μία στα Δάφια, μία στην Αγία Παρασκευή και μία στα Παπιανά  όπου δακτυλίωσαν συνολικά 12 νεοσσούς, με τη διαδικασία να διαρκεί περίπου 30 λεπτά σε κάθε φωλιά. Οι νεοσσοί πελαργοί μεταφέρθηκαν στο έδαφος, πραγματοποιήθηκαν βιομετρικές μετρήσεις, τους τοποθετήθηκε δακτυλίδι με μοναδικό κωδικό στο πόδι και στη συνέχεια επανατοποθετήθηκαν στη φωλιά. Το δαχτυλίδι που τοποθετείται σε νεοσσούς Λευκοπελαργούς είναι πλαστικό (μαύρο με λευκές εγγραφές για την Ελλάδα) και μπορεί να διαβαστεί από μακριά με τη βοήθεια τηλεσκοπίου.

Οι νεοσσοί παραμένουν στη φωλιά για 58 έως 64 μέρες και οι νεοσσοί που δακτυλιώθηκαν στη Λέσβο είχαν ηλικία 35-50 ημερών.

Η δράση δακτυλίωσης λευκών πελαργών  πραγματοποιείται για τη μελέτη της βιολογίας του είδους και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους.  Η διαδικασία έγινε με την εποπτεία του επικεφαλής του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών Καθηγητή Τριαντάφυλλου Ακριώτη (εκπαιδευτής δακτυλιωτής) και της Δρ Ελένης Γαληνού (αδειούχος δακτυλιώτρια), με την συμμετοχή των στελεχών του Μουσείου και του ΚΠΕΝ Καλλονής καθώς και ερευνητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Παράλληλα, απομακρύνθηκαν  από τις φωλιές σκουπίδια, όπως πλαστικές σακούλες, σπάγκοι κ.λπ., που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους νεοσσούς, ενώ κατά τη διαδικασία και για σύντομο χρονικό διάστημα, πραγματοποιείται διακοπή ρεύματος τόσο για την ασφάλεια των πουλιών όσο και των συμμετεχόντων.

Γύρω από τον Κόλπο Καλλονής εντοπίζονται 6 φωλιές Λευκοπελαργών, στα χωριά της Αγίας Παρασκευής (2), Καλλονής, Παπιανών, Δαφίων και Πολυχνίτου, ενώ απόπειρα φωλιάσματος είχαμε φέτος και στον Μανταμάδο. Δύο φωλιές που βρίσκονται σε καμινάδες παλιών ελαιοτριβείων (Αγία Παρασκευή και Πολυχνίτο) δεν ήταν εφικτό να δακτυλιωθούν.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συνεχίζει τα δράσεις του με στόχο την καταγραφή και μελέτη των υγροτοπικών πουλιών που διαβιούν στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής (ΚΠΕΝ Καλλονής) λειτουργεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕΚΔΠ) είναι σωματείο με καθαρά επιστημονικό σκοπό. Η λειτουργία του βασίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών του. Είναι ο υπεύθυνος φορέας για τις δακτυλιώσεις πουλιών στην Ελλάδα και εκπροσωπεί τη χώρα μας στο EURING (European Union for Bird Ringing), τον Πανευρωπαϊκό Οργανισμό Συντονισμού Δακτυλιώσεων σε άγρια πουλιά.