Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διαδικτυακό Διεθνές Συνέδριο της Επιτροπής Γεωμορφολογίας & Περιβάλλοντος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας

17 Δεκ 2020
Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους-Αποτελέσματα νέων εργασιών

Δράσεις για την ανάδειξη

της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2020 | Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Με ιδιαίτερη επιτυχία και περισσότερες από 100 συμμετοχές επιστημόνων, Καθηγητών ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων και νέων ερευνητών από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κροατία, τη Ρουμανία και την Ινδία, πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο με θέμα: «Ο ρόλος της Γεωμορφολογίας στη Σύγχρονη Κοινωνία» που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Γεωμορφολογίας και Περιβάλλοντος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020.

Παρουσιάστηκαν 4 προσκεκλημένες ομιλίες, 32 προφορικές εισηγήσεις και 18 posters. Στόχοι της Ημερίδας ήταν: η παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων της σύγχρονης έρευνας σε όλους τους τομείς της γεωμορφολογίας, η εφαρμογή νέων, καινοτόμων, τεχνικών και μεθόδων στη γεωμορφολογική έρευνα, η εκτίμηση μελλοντικών προβλέψεων σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση του γήινου ανάγλυφου υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση του ρόλου της γεωμορφολογίας στη σύγχρονη εποχή και της συμβολής της στην πρόληψη, ετοιμότητα και προσαρμογή των κοινωνιών στους φυσικούς κινδύνους, η “ενεργοποίηση” των νέων γεωμορφολόγων και η ενθάρρυνση της μεταξύ τους συνεργασίας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Καθ. Μάρα Νικολαΐδου (Πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθήνας), ο Καθ. Mauro Soldati (Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γεωμορφολόγων - Τμήμα Χημικών Επιστημών και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Μόντενα και Ρέτζιο, Εμίλια Ιταλίας), η Καθ. Ασημίνα Αντωναράκου (Αντι-πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας – Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ) και ο Καθ. Ευθύμιος Καρύμπαλης (Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπή για τη Γεωμορφολογία και το Περιβάλλον της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας - Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών).

 

Οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο.

Στην θεματική ομιλία ο Νικ. Ζούρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων αναφέρθηκε στη συμβολή των Γεωπάρκων στην βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών και νησιωτικών περιοχών. Ο Καθ. Ν. Ζούρος παρουσίασε την αξία των περιοχών που έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Γεωπάρκα, ως θέσεις κατάλληλες για τη έρευνα, την εκπαίδευση και την αειφόρο ανάπτυξη μέσα από τη μελέτη και την αξιοποίηση των μοναδικών γεωγραφικών – γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών τους.

Ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών και Τεκμηρίωσης του ΜΦΙΑΔΛ, παρουσίασε τις δράσεις προστασίας – ανάδειξης και συντήρησης απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ολοκληρώθηκε φέτος από το ειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στη θέση «Κύρια Απολιθωμένη» και χρηματοδοτήθηκαν από την Πράξη «Συντήρηση και ανάδειξη Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου - Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη» η οποία είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Η κα Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Υποψ. Διδάκτορας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα: “Εκπαιδευτικές δράσεις στο Γεωπάρκο Λέσβου” μίλησε για τις Εκπαιδευτικές δραστηριότητες που οργανώνονται και υλοποιούνται από το Μουσείο με σκοπό την προβολή αλλά και την προστασία των περιοχών γεωμορφολογικής κληρονομιάς της Λέσβου - Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO.

Η κα Όλγα Τσαλκιτζή, Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Υποψ. Διδάκτορας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα αποτελέσματα αυτών που έλαβαν χώρα στην περιοδική έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ-Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου», που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το Μουσείο στην Αθήνα, στα πλαίσια Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας των Νησιωτικών Γεωπάρκων Ελλάδας – Κύπρου, στην οποία συμμετείχαν όλα τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος παρουσίασε δράσεις ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς της Λήμνου, που χρηματοδοτούνται από την Πράξη «Δημιουργία-λειτουργία "Ψηφιακών εφαρμογών προβολής των γεω-μνημείων της Λήμνου"» ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», προβάλλοντας τα προσφάτως καταγεγραμμένα και αποτυπωμένα με σύγχρονες μεθόδους Μνημεία Γεωλογικής και Γεωμορφολογικής Κληρονομιάς της Λήμνου και ερμηνεύοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης γεωτουρισμού στις περιοχές αυτές.