“Η Ημέρα της Γης ενώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους που απαιτούν δράση για την προστασία του πλανήτη μας. Καθώς η κλιματική κρίση γίνεται όλο και πιο έντονη, κάθε χρόνο η Ημέρα της Γης αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Καθιερώθηκε το 1970, ως ένας ετήσιος θεσμός που ενώνει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με στόχο την υποστήριξη του περιβάλλοντος, τονίζοντας πως πρέπει να αναλάβουμε άμεσα δράση για την προστασία του.”
Με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων γεωπάρκων από 44 χώρες του κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 22 Απριλίου 2021 η διαδικτυακή εκδήλωση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρα της Γης.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην υποδοχή των 8 νέων περιοχών που αναγνωρίσθηκαν και εντάχθηκαν στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων στις 21 Απριλίου 2021 μεταξύ των οποίων και το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης από την Ελλάδα. Τα νέα Γεωπάρκα ενισχύουν την κοινή προσπάθεια στην κατεύθυνση της προστασίας και ανάδειξης της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσα από τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Δίκτυο, τα Γεωπάρκα έχουν τη δυνατότητα συνεργασίας σε έργα και προγράμματα και υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης.
Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμούς απηύθυναν Miguel Clüsener-God Διευθυντής Οικολογικών και Γεωεπιστημών της UNESCO, ο κ. Guy Martini, Πρόεδρος του Συμβουλίου που έχει την ευθύνη αξιολόγησης των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO και η Ελληνίδα Πρέσβης στην UNESCO κα. Μαρία Διαμαντοπούλου.
Η Πρέσβης κα. Διαμαντοπούλου τόνισε την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο νέο πρόγραμμα των Γεωπάρκων και ευχαρίστησε την Γενική Διευθύντρια της UNESCO για την υποστήριξη του Προγράμματος των Γεωπάρκων και την θετική αξιολόγηση της υποψηφιότητας της περιοχής Κοζάνης-Γρεβενών. Τέλος υπογράμμισε την σημασία της διοργάνωσης στην Ελλάδα του Ετήσιου Σχολείου Γεωπάρκων που αποτελεί την σημαντικότερη δράση κατάρτισης για τα Γεωπάρκα παγκοσμίως και θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο από 7 έως 20 Ιουνίου 2021.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ο καθηγητής ο κ. Νικόλαος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, ο ποίος παρουσίασε τις βασικές αρχές που υπηρετούν τα Γεωπάρκα με στόχο την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών της υπαίθρου και την αξιοποίηση τους ως εργαλεία βιώσιμης ανάπτυξης. Αναφέρθηκε επίσης στη δέσμευση των Γεωπάρκων και την υιοθέτηση δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Οι 8 νέες περιοχές που αναγνωρίσθηκαν και ενταχθηκαν στο Παγκόσμιο Δικτυο Γεωπάρκων στις 21 Απριλίου 2021 είναι το “Γεωπάρκο Vestjylland” στην Δανία, το “Γεωπάρκο Saimaa” στην Φινλανδία, το “Γεωπάρκο Thuringia Inselsberg-Drei Gleichen” στην Γερμανία, το “Γεωπάρκο Γρεβενών Κοζάνης” στην Ελλάδα, το “Γεωπάρκο Belitong” στην Ινδονησία, το “Γεωπάρκο Holy Cross Mountains” στην Πολωνία, το “Γεωπάρκο Aspromonte” και το “Γεωπάρκο Majella” στην Ιταλία.
Στην συνέχεια εκπρόσωποι των Περιφερειακών Δικτύων Γεωπάρκων καλωσόρισαν τα νέα μέλη και ακολούθησαν παρουσιάσεις με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για την κάθε περιοχή που εντάχθηκε στο Δίκτυο, ενώ ακολούθησε και σύντομη μουσική εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική κάθε περιοχής.
Η εκδήλωση μεταδιδόταν ζωντανά μέσω του Youtube και οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 1.000. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ιδιαίτερη ταυτότητα - φυσιογνωμία κάθε μέρους και να ταξιδέψουν νοερά μέσα από εικόνες και ζωντανή μουσική.
Το Παγκόσμιο Δίκτυο αποτελείται πλέον από 169 Γεωπάρκα σε 44 χώρες που κατανέμονται ως εξής: 88 στην Ευρώπη, 66 στην Ασία & στον Ειρηνικό, 8 στην Λατινική Αμερική & στην Καραϊβική, 5 στην Βόρειο Αμερική (Καναδάς) και 2 στην Αφρική.
Το Δίκτυο έτσι ενισχύεται και αποκτά νέα δυναμική καθώς η αμφίδρομη σχέση μεταξύ των μελών λειτουργεί καθοριστικά στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών στις σύγχρονες προκλήσεις – απειλές της εποχής.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και υλοποιήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
- Ηλεκτρονικό υλικό δελτίου τύπου[zip] (282.91 KB)