Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών | H Λέσβος προορισμός εκπαίδευσης
Φωτογραφίες Νέων & εκδηλώσεων
Με μοναδικές συλλογές και συνεχή δραστηριότητα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι πάντα έτοιμο να καλοσωρίσει τους επισκέπτες του.
Αγορά εισιτηρίων
Η περιήγηση στις εκθέσεις και τις δράσεις του Μουσείου και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το ξεκίνημα του λειτουργεί ως χώρος γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης και ψυχαγωγίας.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της αποστολής του επιδιώκει την συνεργασία και την δικτύωση του με άλλους πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και αναπτυξιακούς φορείς, στη Λέσβο, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι γεωλογικό μουσείο που βρίσκεται στο χωριό Σίγρι, στο νησί της Λέσβου. Ιδρύθηκε το 1994. Είναι κέντρο μελέτης, διαχείρισης και διατήρησης του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, ενώ συμβάλλει στην επιμόρφωση σχετικά με το χώρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και είναι μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της Ουνέσκο.
Γνωριμία με τους γεωτόπους φυσικών καταστροφών
και τη φυσική ιστορία της Λέσβου
Το Σάββατο 9 Απριλίου 2022 πραγματοποίησαν εκπαιδευτική άσκηση υπαίθρου στη Λέσβο οι φοιτητές του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών. Οι φοιτητές συνοδεύονταν κατά τη διάρκεια της άσκησης υπαίθρου από τους Καθηγητές Νίκο Ζούρο, Νίκο Σουλακέλλη του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βασίλη Μαρίνου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Θωμά Μακεδόνα του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σκοπός της επίσκεψης των φοιτητών ήταν η γνωριμία με τους γεωτόπους φυσικών καταστροφών και τη φυσική ιστορία της Λέσβου και επικεντρώθηκαν σε θέματα χαρτογράφησης, επικινδυνότητας και διακινδύνευσης στη Λέσβο.
Οι φοιτητές επισκέφθηκαν αρχικά τους σημαντικούς τεκτονικούς γεώτοπους της Λέσβου όπως το ενεργό ρήγμα της Λάρσου ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους όπου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν, να γνωρίσουν τα μοναδικά ευρήματα απολιθωμάτων αλλά και τους τρόπους αποτύπωσης θέσεων ενδιαφέροντος. Ακολούθως επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου όπου πραγματοποιήθηκε ειδική ενημέρωση για το Απολιθωμένο Δάσος καθώς και τη θεματική χαρτογραφία με χρήση drone. Οι φοιτητές συμμετείχαν στη συνέχεια στην εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και ακολούθησε συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας σχολικών μονάδων.
Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Λέσβο, τόσο για το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζει το Απολιθωμένο Δάσος και οι γεώτοποι της Λέσβου και την επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Δευτέρα - Κυριακή : 9.00-17.00
Σίγρι, Λέσβος, Τ.Κ. - 81103
+30 22530 54434
lesvospf@otenet.gr