Για τρίτη συνεχή χρονιά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής προχώρησε σε δράσεις δακτυλίωσης πελαργών κατά τις οποίες δακτυλιώθηκαν οι νεοσσοί Λευκοπελαργών στις φωλιές της Λέσβου. Μια δράση που σκοπό έχει τη συμβολή στη μελέτη των πουλιών στους υγροτόπους του νησιού μας και επίσης την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Φέτος ήταν μια μάλλον καλή χρονιά, για τις φωλιές που τα κατάφεραν: έδωσαν συνολικά 12 νεοσσούς. Η φωλιά στα Δάφια, δυστυχώς, δεν είχε κανένα νεοσσό. Οι περίοικοι μας ανέφεραν πως τα μικρά εκκολάφθηκαν από το αυγό (τα άκουγαν) αλλά δεν επέζησαν. Οι έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου μήνα που πιθανά τα βρήκαν σε πιο ευαίσθητη ηλικία από τις άλλες φωλιές ή η απειρία των γονέων θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση για αυτό. Να θυμήσουμε πως το 2022 δακτυλιώθηκαν 9 νεοσσοί και το 2021 δακτυλιώθηκαν 12.
Εκτός από τη δυσάρεστη έκπληξη της «άδειας φωλιάς» στα Δάφια η φετινή δράση επεφύλαξε άλλο ένα απρόοπτο: ένας νεοσσός βρέθηκε παγιδευμένος και τραυματισμένος στο πόδι του (από πλαστικό σπάγκο) και ήταν αναγκαία η αποστολή του στην Αθήνα, για περίθαλψη στην ΑΝΙΜΑ.
Η δακτυλίωση των νεοσσών γίνεται σε συγκεκριμένη ηλικία ώστε να είναι ανεπτυγμένοι αλλά όχι αρκετά ώστε να τρομάξουν και εγαταλείψουν τη φωλιά όταν την προσεγγίσουμε. Με ειδικό γερανό, οι δακτυλιωτές ανεβαίνουν στο επίπεδο της φωλιάς και τους μεταφέρουν με προσοχή και ασφάλεια στο έδαφος. Εκεί τους τοποθετείται ειδικό πλαστικό δαχτυλίδι και λαμβάνονται συγκεκριμένες μετρήσεις (βάρος, μήκος ράμφος κ.ά.). Οι φωλιές που είναι εφικτό, λόγω ύψους, να ελεγχθούν βρίσκονταν στα Παπιανά, Καλλονή, Δάφια και τη διασταύρωση Αγίας Παρασκευής.
Τα δαχτυλίδια που τοποθετούνται στους Λευκοπελαργούς στη χώρα μας είναι μαύρα με άσπρους χαρακτήρες (μοναδικούς για κάθε δαχτυλίδι!). Στόχος είναι να εντοπιστούν και αναγνωστούν ξανά όταν το πουλί βρεθεί αλλού, έχοντας με επιτυχία εγκαταλήψει τη φωλιά του, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε διάφορα χρήσιμα συμπεράσματα για τη βιολογία και οικολογία του.
Οι δακτυλιώσεις νεοσσών Λευκοπελαργών πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π.). Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη ΔΕΔΔΗΕ Καλλονής και τον κο Πατράκη για τη συνδρομή ειδικού συνεργείου ώστε να προσεγγίσουμε τις φωλιές σε στύλους με ασφάλεια και το Α.Τ. Καλλονής για τη ρύθμιση της οδικής κυκλοφορίας στην πλατεία Καλλονής μέχρι να ολοκληρωθεί η δράση μας.
Για περισσότερες δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο www.lesvosmuseum.gr, και τη σελίδα του στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.
Περισσότερες πληροφορίες για τον Λευκοπελαρό εδώ: https://www.lesvosbirds.gr/el/bird/leykopelargos
- Ηλεκτρονικό υλικό δελτίου τύπου[zip] (6.8 MB)