Δράσεις ορνιθοπαρατήρησης και ευαισθητοποίησης του Γυμνασίου Καλλονής
Φωτογραφίες Νέων & εκδηλώσεων
Με μοναδικές συλλογές και συνεχή δραστηριότητα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι πάντα έτοιμο να καλοσωρίσει τους επισκέπτες του.
Αγορά εισιτηρίων
Η περιήγηση στις εκθέσεις και τις δράσεις του Μουσείου και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το ξεκίνημα του λειτουργεί ως χώρος γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης και ψυχαγωγίας.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της αποστολής του επιδιώκει την συνεργασία και την δικτύωση του με άλλους πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και αναπτυξιακούς φορείς, στη Λέσβο, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι γεωλογικό μουσείο που βρίσκεται στο χωριό Σίγρι, στο νησί της Λέσβου. Ιδρύθηκε το 1994. Είναι κέντρο μελέτης, διαχείρισης και διατήρησης του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, ενώ συμβάλλει στην επιμόρφωση σχετικά με το χώρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και είναι μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της Ουνέσκο.
Με ιδιαίτερη επιτυχία, ολοκληρώθηκε η δράση ορνιθοπαρατήρησης και ενημέρωσης του Παναρέτειο Γυμνάσιο Καλλονής στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και στον υγρότοπο στη Σκάλα Καλλονής.
Οι μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής σε συνεργασία με το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και το ΔΙΕΠ του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης που φιλοξενούσαν μαθητές πρόσφυγες, έζησαν αξέχαστες εμπειρίες γνωρίζοντας για την σημαντικότητα των υγροτόπων του νησιού και ανακαλύψαν την πλούσια φύση της Λέσβου.
Αρχικά οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής όπου ενημερώθηκαν για τους υγροτόπους του νησιού και την αξία τους, όπως και την βιοποικιλότητα που υποστηρίζουν από τα στελέχη της ομάδας βιοποικιλότητας / γεωποικιλότητας του Μουσείο κα. Τσονίδου Εβίτα και κ. Δελληγιάννη Άγγελου. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε παρουσίαση για τα είδη πουλιών των υγροτόπων και δράσεις που υλοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.
Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν διάφορα είδη πουλιών μέσα από τις ειδικές καρτέλες αναγνώρισης πουλιών των υγροτόπων της Λέσβου αλλά και στο φυσικό τους περιβάλλον, γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά τους και για την μετανάστευση τους κατά την διάρκεια ορνιθοπαρατήρησης στις εκβολές του ποταμού Τσικνιά στην Σκάλα Καλλονής. Η παρατήρηση πουλιών πραγματοποιήθηκε με τον ειδικό εξοπλισμό (κυάλια, τηλεσκόπια) εξερευνώντας την ποικιλία των πουλιών που βρίσκονταν στον υγρότοπο, ενώ ταυτόχρονα οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν για τη διατήρηση του φυσικού πλούτου της Λέσβου.
Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.
Δευτέρα - Κυριακή : 9.00-17.00
Σίγρι, Λέσβος, Τ.Κ. - 81103
+30 22530 54434
lesvospf@otenet.gr