Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζονται οι δράσεις ενημέρωσης για την αξία των υγροτόπων της δυτικής Λέσβου και οι εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών από τα στελέχη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Στη Δυτική Λέσβο την περίοδο αυτή βρίσκονται πολλοί ξένοι παρατηρητές πουλιών που παρατηρούν τα πουλιά των υγροτόπων κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση. Οι ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συμβάλουν στην έγκυρη ενημέρωση των παρατηρητών με την συγκέντρωση και δημοσιοποίηση επικαιροποιημένων στοιχείων για τα είδη που παρατηρούνται σε κάθε θέση μέσω της ιστοσελίδας www.lesvosbirds.gr.
Με την παροχή πληροφοριών για τις θέσεις παρατήρησης πουλιών και τα είδη της ορνιθοπανίδας που μπορούν να παρατηρηθούν σε καθημερινή βάση, η Λέσβος αναδεικνύεται και πάλι σε κορυφαίο προορισμό παρατήρησης πουλιών με στόχο την προσέλκυση ορνιθοπαρατηρητών και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Καθώς διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από το νησί μας, τα στελέχη του ΚΠΕΝ πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία απογευματινές εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής το Σάββατο 22/4 και ενημερωτική παρουσίαση ξένων παρατηρητών στις εγκαταστασεις του ΚΠΕΝ Καλλονής την Τρίτη 25/4.
Οι συμμετέχοντες αξιοποίησαν τον ειδικό εξοπλισμό και έκαναν χρήση των παρατηρητηρίων ορνιθοπανίδας, που πρόσφατα ανακαινίσθηκαν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Είδαμε δεκάδες Καλαμοκανάδες, Αβοκέτες, Μαχητές και Λασπότρυγγες, αρκετούς Μαυροπελαργούς, Λευκοπελαργούς και Καστανόπαπιες και άτομα από πιο σπάνια είδη όπως η Αγκαθοκαλημάνα, η Χαλκόκοτα και η Λιμόζα. Ακόμη παρατηρήσαμε μικρότερα πουλιά όπως διάφορα είδη από χελιδόνια και σταχτάρες, Καστανολαίμηδες κ.ά.
Νέα εξόρμηση oρνιθοπαρατήρησης
Κυριακή 30 Απριλίου
Σας προσκαλούμε στην νέα εξόρμηση την Κυριακή 30 Απριλίου 2023. Μη χάσετε αυτή την ευκαιρία να ζήσετε από κοντά το πέρασμα των πουλιών από τους υγροτόπους του νησιού μας! Θα παρατηρήσουμε Καλαμοκανάδες, Αβοκέτες, Μαυροπελαργούς, Λευκοπελαργούς, Μαχητές, διάφορα είδη από τα γλαρόνια (Αργυρογλάρονα) αλλά και διάφορα είδη που φέρνει ο άστατος καιρός των τελευταίων ημερών.
Η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Απριλίου 2023, στις 17:00-20:00 (μπορείτε να συμμετέχετε σε δύο ομάδες, στις 17:00 και τις 18:30), με τις δύο ομάδες των εξορμήσεων να μην υπερβαίνουν τα 15 άτομα, και μετά από δήλωση συμμετοχής. Σε αυτές μπορούν να συμμετέχουν, δωρεάν, ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω). Το σημείο αρχικής συνάντησης θα είναι στο παρατηρητήριο από τη δυτική πλευρά της αλυκής (Νο 3), στο δρόμο που οδηγεί στο αλάτι και θα κινηθούμε στη δυτική και νότια πλευρά της αλυκής, επισκεπτόμενοι/ες και το επόμενο παρατηρητήριο (Νο 2).
Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Για το έτος που διανύουμε προγραμματίζονται εκτός από εξορμήσεις για το κοινό, επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, διακίνηση ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.
Η λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και οι δράσεις ανάδειξης των υγροτόπων της Λέσβου πραγματοποιούνται στα πλαίσια Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας και δήλωσης συμμετοχής: 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.