Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δράσεις ορνιθοπαρατήρησης στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής με σχολεία της Αττικής

23 Απρ 2024
121

Στα πλαίσια εκπαιδευτικών επισκέψεων σχολείων της Αττικής στην Λέσβο –Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO πραγματοποιούν δράσεις ορνιθοπαρατήρησης στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής.

Ειδικότερα, το πρωί της Κυριακής 21 Απριλίου 2024  πραγματοποίησε παρατήρηση πουλιών στην Αλυκή Καλλονής το 2ο Λύκειο Καλλυβίων από την Αττική και το απόγευμα το  Γενικό Λύκειο Μελισσίων, συνοδευόμενο από την κα. Μπεντάνα Κωνσταντίνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Τα σχολεία ενημερώθηκαν για την σπουδαιότητα του υγροτόπου της αλυκής Καλλονής, την μεγάλη βιοποικιλότητα του και τα είδη πουλιών που συναντάμε στους υγροτόπους της Καλλονής από τα στελέχη του Μουσείου και μέσα από τις ειδικές εκπαιδευτικές καρτέλες  αναγνώρισης  των σημαντικότερων πουλιών των υγροτόπων της Λέσβου.

Στην συνέχεια με τα ειδικά κυάλια και τηλεσκόπια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν από πολύ κοντά τα μοναδικά πουλιά της Αλυκής Καλλονής κατά την ανάπαυση  και τροφοληψία τους, με την  υποστήριξη των στελεχών της Ομάδας Βιοποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής της κα. Τσονίδου Εβίτας, Κακάμπουρας Βασιλικής και Δεληγιάννη Άγγελου.

Οι μαθητές παρατήρησαν δεκάδες φλαμίνγκο,  αβοκέτες και καλαμοκανάδες γνωρίζοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.

Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων παρατήρησης πουλιών είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτοπικών περιοχών της Λέσβου και των ζωικών αλλά και φυτικών οργανισμών των υγροτόπων.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ολοκλήρωσαν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα ενθουσιασμένοι και γεμάτοι νέες εμπειρίες.

Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.