Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δράσεις παρακολούθησης ορνιθοπανίδας από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής | Θαλασσαετός : Ένας χειμερινός επισκέπτης στη Λέσβο!

09 Δεκ 2020
Haliaaetus

Είναι γνωστό ότι η Λέσβος αποτελεί κορυφαίο προορισμό παρατήρησης πουλιών στην Ευρώπη την Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Όμως το νησί δε σταματά να μας εκπλήσσει με τον φυσικό του πλούτο όλες τις εποχές του χρόνου!

Πριν λίγες μέρες το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής ενημερώθηκε πως στο νησί μας να περνά ήδη αρκετό χρονικό διάστημα και για δεύτερο συνεχόμενο χειμώνα ένας νεαρός Θαλασσαετός

Όλα αυτά τα γνωρίζουμε επειδή το πουλί φέρει ειδικό πομπό και η πορεία του παρακολουθείται μέσω δορυφόρου. Ο πομπός τοποθετήθηκε όταν το ζώο χρειάστηκε να δεχθεί ολιγοήμερη περίθαλψη καθώς μια ξαφνική καταιγίδα έριξε αυτό και τον/την αδελφό του από τη φωλιά τους στη Βουλγαρία, το καλοκαίρι του 2019 από το Green Balkans- Κέντρο Επανένταξης Άγριων Ζώων Βουλγαρίας. Το χειμώνα που ακολούθησε κατέβηκε νοτιότερα και έμεινε από τα μέσα Δεκεμβρίου με τέλη Ιανουαρίου στη Λέσβο.

Ο Θαλασσαετός (Haliaetus albicilla) είναι ένα μεγαλόσωμο αρπακτικό της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης και της Βόρειας Ασίας. Αν και ο παγκόσμιος πληθυσμός του δεν θεωρείται υπό απειλή, το είδος έχει χαρακτηριστεί ως «Κρισίμως κινδυνεύον» στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια φωλιάζουν περίπου 10 ζευγάρια σε μεγάλους υγροτόπους στη Βόρεια Ελλάδα (τόσα φώλιαζαν μέχρι το ’60 μόνο στο Δέλτα του Έβρου…) ενώ η περιοχή μας μας δέχεται κι άλλα πουλιά που έρχονται νοτιότερα για να ξεχειμωνιάσουν. Έτσι, μέχρι πρόσφατα (από τις καταγραφές του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής), εντοπίζονταν στο νησί μας Θαλασσαετοί μόνο το Φθινόπωρο και το Χειμώνα για λίγες μέρες, και ενώ διέρχονταν πιθανά προς υγροτόπους της Τουρκίας.

Ο νεαρός Θαλασσαετός είναι ολόσωμα σκούρος καφέ, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του, που μας παραχωρήθηκαν από τον Στέλιο Ζαννέτο, ερευνητή του Τμ. Περιβάλλοντος του Παν. Αιγαίου που εντόπισε το πουλί πέρυσι. Μετά από 5 χρόνια θα αποκτήσει κίτρινο ράμφος και σταδιακά (μέχρι τα 8 χρόνια) ολόλευκη ουρά. Του τα ευχόμαστε και τα δύο!