Εορτασμός Ευρωπαϊκής Ημέρας Ακαδημαϊκής Κληρονομιάς
Εκδήλωση/Στρογγυλή Τράπεζα «Πανεπιστημιακά Μουσεία:
Δράσεις για το περιβάλλον και την αειφορία»
Οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την κλιματική αλλαγή και η μετατροπή σε ενεργειακά ευφυές Μουσείο παρουσιάσθηκαν την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στην εκδήλωση/Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο «Πανεπιστημιακά Μουσεία: Δράσεις για το περιβάλλον και την αειφορία».
Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων με την ευκαιρία του Εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ακαδημαϊκής Κληρονομιάς.
Στην έναρξη της εκδήλωσης απεύθυνε χαιρετισμό η κα. Τέτη Χατζηνικολάου, Πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Καθ. Γιώργος Παπαθεοδώρου και ο διευθυντής του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας Καθ. Ιωάννης Ηλιόπουλος. Την εκδήλωση συντόνισε η κα. Πένυ Θεολόγη-Γκούτη, Υπεύθυνη του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος, Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα «Δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: Το ενεργειακά ευφυές Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» όπου αναφέρθηκε στις δράσεις του Μουσείου για την κλιματική αλλαγή και ειδικότερα τις εργασίες που έχει πραγματοποιήσει το Μουσείο για την μετατροπή του σε «Πράσινο Μουσείο».
Παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης από την Καθ. Ευτέρπη Κοσκερίδου, Διευθύντρια Μουσείου Γεωλογίας & Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ, και την κα. Πένυ Θεολόγη-Γκούτη, Αρχιτέκτων Μηχανικό-Εθνολόγο, Υπεύθυνη Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών. Στη συνέχεια το κοινό είχε τη δυνατότητα να θέσει ερωτήσεις και ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε η κα. Πένυ Θεολόγη-Γκούτη, Υπεύθυνη του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το «Πράσινο κτήριο» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας
Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Η μετατροπή του κτηρίου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε ένα «Πράσινο Μουσείο», με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Ενεργειακή αναβάθμιση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Στόχος του έργου ήταν η σημαντική μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου του Μουσείου με σημαντική ετήσια εξοικονόμησης ενέργειας και μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) καλύπτεται το σύνολο των λειτουργικών αναγκών του Μουσείου. Παράλληλα αναβαθμίζεται η εμπειρία των επισκεπτών με την αντικατάσταση του φωτισμού και την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας led. Ειδικότερα έχουν υλοποιηθεί οι ακόλουθες δράσεις:
- Αντικατάσταση του συστήματος κλιματισμού του Μουσείου ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες ψύξης και θέρμανσης του κτηρίου
- παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου με την εγκατάσταση κουφωμάτων νέας τεχνολογίας, την τοποθέτηση σκιάστρων για την προστασία τμήματος του κτιρίου από την ηλιακή ακτινοβολία,
- ενίσχυση και μόνωση των κουφωμάτων των φεγγιτών των αίθριων καθώς και των δύο μόνιμων εκθεσιακών αιθουσών του Μουσείου και η αποκατάσταση υγρομόνωσης του δώματος του κτιρίου.
- αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού ψύξης - θέρμανσης του Μουσείου.
- εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος, με αποθήκευση ενέργειας, στο δώμα του κτιρίου του Μουσείου.
- αναβάθμιση του φωτισμού με αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας LED.
Η ολοκλήρωση του έργου έγινε με την αντικατάσταση του εξαερισμού και κλιματισμού της αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων του Μουσείου, με την τοποθέτηση ειδικού κλιματιστικού που δεν ανακυκλώνει αλλά χρησιμοποιεί μόνο φρέσκο αέρα, απαίτηση που είναι συμβατή με τα πρωτοκόλλα που καθιερώθηκαν για τους δημόσιους χώρους συγκέντρωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
Στο χώρο του Μουσείου πραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές για τις προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και τις ενέργειες για την επιβράδυνση της.
- Ηλεκτρονικό υλικό δελτίου τύπου[zip] (1.46 MB)