Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εκπαιδευτική δράση Ορνιθοπαρατήρησης στον Υγροβιότοπο Καλλονής Λέσβου

06 Μαρ 2024
123

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 05/03/2024 η εκπαιδευτική δράση Ορνιθοπαρατήρησης στον Υγροβιότοπο Καλλονής Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής. Συμμετείχαν ομάδες από την Ελλάδα, την Κροατία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την Αίγυπτο μαζί με την ομάδα «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΛΕΣΒΟΥ», στα πλαίσια προγράμματος ERASMUS +.

Με την καθοδήγηση των στελεχών της Ομάδας Βιοποικιλότητας και Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, Αντωνάκη Μανώλη, Ζγουρνιό Ευστράτιο και Τσονίδου Εβίτα, οι συμμετέχοντες γνώρισαν από κοντά την ορνιθοπανίδα του Υγροτόπου της Αλυκής Καλλονής.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το παρατηρητήριο της ανατολικής πλευράς των αλυκών και η ομάδα κατευθύνθηκε προς τα μέσα της αλυκής ακολουθώντας τον περιμετρικό χωματόδρομο. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, έγινε εισαγωγή στην σημαντικότητα των υγροτόπων της Λέσβου, αλλά και στην περίοδο μετανάστευσης την οποία τώρα διανύουμε.

Στη συνέχεια, με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού παρατήρησης (τηλεσκόπια, ατομικά κιάλια), συναντήσαμε μια μεγάλη ποικιλία πτηνών, τα οποία βρίσκονται αυτήν την περίοδο στο νησί της Λέσβου. Δεκάδες Φλαμίνγκο, με Κορμοράνους, Αβοκέτες, Βαρβάρες, Χουλιαρομύτες, Σταχτοτσικνιάδες, Αργυροτσικνιάδες και Ασημόγλαρους, βρίσκονταν εκεί μαζί με άλλα μικρότερα είδη πτηνών όπως η Τουρλίδα και ο Καλαμοκανάς.

Η δράση συνεχίστηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στην Σκάλα της Καλλονής, όπου παρουσιάστηκαν επιπλέον στοιχεία για τα είδη της ορνιθοπανίδας της Λέσβου. Ακολούθησε επιστημονική ενημέρωση στην έκθεση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, κατά την οποία η ομάδα ήρθε σε επαφή με τον πλούτο του νησιού, όπως η χλωρίδα, η πανίδα αλλά και το γεωλογικό ενδιαφέρον του. Στο τέλος της ημέρας έγινε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων και της επιστημονικής ομάδας, όπου παρατέθηκαν θέματα και προβληματισμοί που προκύπτουν σε καθημερινή βάση.

Περισσότερες πληροφορίες για τους Υγροτόπους της Λέσβου, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΕΝ Καλλονής: https://www.lesvosbirds.gr/el/ygrotopoi.

Για περαιτέρω πληροφορίες, νέα και ανακοινώσεις μπορείτε να επισκεφθείτε και τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου, www.lesvosmuseum.grwww.petrifiedforest.grwww.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook και στο Instagram.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

espa