Εκπαιδευτική Δράσης για την προστασία από τον Σεισμικό κίνδυνο από το ΕΠΑΛ Βρονταδου Χίου
Φωτογραφίες Νέων & εκδηλώσεων
Με μοναδικές συλλογές και συνεχή δραστηριότητα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι πάντα έτοιμο να καλοσωρίσει τους επισκέπτες του.
Αγορά εισιτηρίων
Η περιήγηση στις εκθέσεις και τις δράσεις του Μουσείου και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το ξεκίνημα του λειτουργεί ως χώρος γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης και ψυχαγωγίας.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της αποστολής του επιδιώκει την συνεργασία και την δικτύωση του με άλλους πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και αναπτυξιακούς φορείς, στη Λέσβο, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι γεωλογικό μουσείο που βρίσκεται στο χωριό Σίγρι, στο νησί της Λέσβου. Ιδρύθηκε το 1994. Είναι κέντρο μελέτης, διαχείρισης και διατήρησης του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, ενώ συμβάλλει στην επιμόρφωση σχετικά με το χώρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και είναι μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της Ουνέσκο.
«Σεισμικός Κίνδυνος και Μέτρα προστασίας – Ελάτε να γνωρίσουμε τους Σεισμούς».
Εκπαιδευτική δράσης για την προστασία από τον σεισμικό κίνδυνο υλοποίησε το ΕΠΑΛ Βροντάδου Χίου, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι. Οι μαθητές συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σεισμικός Κίνδυνος και Μέτρα προστασίας – Ελάτε να γνωρίσουμε τους Σεισμούς» με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και την σωστή αντίδραση στην περίπτωση ισχυρού σεισμού.
Στα πλαίσια της επίσκεψης τους στο μουσείο οι μαθητές γνώρισαν τον τρόπο δημιουργίας, τα απολιθώματα και τα χαρακτηριστικά του Απολιθωμένου Δάσους, που το καθιστούν μοναδικό μνημείο της φύσης σε παγκόσμια κλίμακα. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στην Αίθουσα του Απολιθωμένου Δάσους του Μουσείου, όπου μέσα από τις εκθεσιακές ενότητες γνώρισαν την εξέλιξη της ζωής στο πέρασμα του γεωλογικού χρόνου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα μοναδικά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους, όπως οι απολιθωμένοι κορμοί και κλαδίσκοι, τα ριζικά συστήματα και τα εντυπωσιακά αποτυπώματα φύλλων.
Σεισμικός κίνδυνος και μέτρα προστασίας
Η κύρια δράση των μαθητών και των εκπαιδευτικών αφορούσε το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και τον σεισμικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η περιοχή των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής δράσης αξιοποιήθηκαν τα νέα ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία του Μουσείου, μέσω των οποίων, είχαν την ευκαιρία να δουν σε τρισδιάστατη μορφή δύο μεγάλα ρήγματα του νησιού, τα οποία είναι ενεργά. Πρόκειται για δύο εντυπωσιακούς γεωτόπους στη Λέσβο, ενώ σχετίζονται και με μεγάλα σεισμικά γεγονότα του παρελθόντος.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής τους στην αίθουσα της εξέλιξης του Αιγαίου, συζήτησαν για τις διεργασίες του πλανήτη Γη και για τα φαινόμενα που εμφανίζονται σε αυτόν, έχοντας στη διάθεση τους εκπαιδευτικές κατασκευές, χαρτογραφικό υλικό και ειδικές μακέτες που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια εκπαιδευτικών δράσεων.
Η επίσκεψη των μαθητών από τη Χίο, ολοκληρώθηκε στην αίθουσα της σεισμικής τράπεζας, όπου σε ομάδες, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, είχαν την δυνατότητα να βιώσουν πραγματικούς σεισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού και να κάνουν πράξη τα μέτρα προστασίας για το φαινόμενο αυτό. Είναι κρίσιμο να υπογραμμίζεται η ανάγκη για τη συνεχή προετοιμασία αλλά και εκπαίδευση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον σεισμικό κίνδυνο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η εμπειρία της σεισμικής κίνησης στη σεισμική τράπεζα και η επαφή με το φαινόμενο του σεισμού συμβάλλει στην αποβολή του αισθήματος πανικού και τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για σωστή προετοιμασία ώστε να αντιμετωπιστεί ο σεισμικός κίνδυνος.
Δευτέρα - Κυριακή : 9.00-17.00
Σίγρι, Λέσβος, Τ.Κ. - 81103
+30 22530 54434
lesvospf@otenet.gr