ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ
300 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΕ 96 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ
Μαθητές από το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης, από σχολεία από τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Las Loras στην Ισπανία και Arouca της Πορτογαλίας και το Αρσάκειο Λύκειο Πάτρας γνώρισαν τις πρότυπες δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης του Μουσείου και το Γεωπάρκο Λέσβου
Το ενεργειακά αναβαθμισμένο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Γεωπάρκο Λέσβου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μαθητές του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης, του IES Campos de Amaya από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Las Loras στην Ισπανία, του Agrupamento de Escolas de Arouca από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Arouca της Πορτογαλίας και του Αρσάκειου Λυκείου Πάτρας συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Ειρήνη Μουτζουρελλη και Δημήτρη Αϊβαλιώτη από τη Λέσβο, Agustín Colado Ares και Diego Sedano Alonso από την Ισπανία, Manuela Belem και Gloria Tavares από την Πορτογαλία, Νίκο Γιαννακόπουλο και Κώστα Καρδαράκο από το Αρσάκειο Λύκειο Πάτρας.
Οι μαθητές αρχικά κατά τη διάρκεια της διαδρομής Μυτιλήνη – Σίγρι είχαν την ευκαιρία κάνοντας ένα ‘’ταξίδι 300 εκατομμύριων ετών’’ να γνωρίσουν τα γεωλογικά και φυσικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου, τα φυσικά φαινόμενα που συνδέονται με τη δημιουργία τους και τη γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.
Η διαδρομή ξεκίνησε από τη Μυτιλήνη και περιλάμβανε αρχικά γνωριμία με τα γεωλογικά φαινόμενα που συνέβαλαν στην εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου και τη διαμόρφωση του σύγχρονου τοπίου του Κόλπου της Γέρας με τους ελαιώνες, τα μεταμορφωμένα πετρώματα, τα ενεργά γεωλογικά ρήγματα, τη θερμή πηγή Θέρμα και τα πετρώματα του ωκεανού της Τηθύος. Η περιήγηση συνεχίστηκε στα ηφαιστειακά κέντρα και τις εντυπωσιακές ηφαιστειακές δομές της δυτικής Λέσβου, τον ηφαιστειακό κρατήρα Βατούσας, το φαράγγι του ποταμού Βούλγαρη αλλά και τον ηφαιστειακό δόμο του Όρδυμνου πάνω στον οποίο βρίσκεται σήμερα η Μονή Υψηλού.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου γνώρισαν τις πρότυπες δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης του Μουσείου και ειδικότερα ενημερώθηκαν για την εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος ηλιακής ενέργειας με φωτοβολταϊκά και τα οφέλη της για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, επισκέφτηκαν το χώρο εγκατάστασης στην οροφή του Μουσείου καθώς και το χώρο συλλογής της ενέργειας από ειδικές μπαταρίες.
Στη συνέχεια οι μαθητές περιηγήθηκαν στα εντυπωσιακά απολιθωμένα ευρήματα των μόνιμων εκθεσιακών χώρων του Μουσείου. Ακολούθως περιηγήθηκαν στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, όπου είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τους απολιθωμένους κορμούς στο φυσικό τους χώρο και να ενημερωθούν για τις διαδικασίες συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης των απολιθωμάτων.
Η ενημέρωση των μαθητών για τις δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης του Μουσείου πραγματοποιήθηκε από τον κ. Η. Βαλιάκο, Προϊστάμενο του Τμήματος Ερευνών του Μουσείου ενώ καθόλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδρομής στο Γεωπάρκο Λέσβο ενημερώθηκαν από τα στελέχη του Μουσείου Μ. Αντωνάκη και Α. Λαμπρακόπουλο.
Για περισσότερες πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου και για δηλώσεις συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr.
Επίσης μπορούν να επισκεφτούν τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook.
- Ηλεκτρονικό υλικό δελτίου τύπου[zip] (371.05 KB)