Επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Φωτογραφίες Νέων & εκδηλώσεων
Με μοναδικές συλλογές και συνεχή δραστηριότητα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι πάντα έτοιμο να καλοσωρίσει τους επισκέπτες του.
Αγορά εισιτηρίων
Η περιήγηση στις εκθέσεις και τις δράσεις του Μουσείου και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το ξεκίνημα του λειτουργεί ως χώρος γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης και ψυχαγωγίας.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της αποστολής του επιδιώκει την συνεργασία και την δικτύωση του με άλλους πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και αναπτυξιακούς φορείς, στη Λέσβο, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι γεωλογικό μουσείο που βρίσκεται στο χωριό Σίγρι, στο νησί της Λέσβου. Ιδρύθηκε το 1994. Είναι κέντρο μελέτης, διαχείρισης και διατήρησης του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, ενώ συμβάλλει στην επιμόρφωση σχετικά με το χώρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και είναι μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της Ουνέσκο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους και τις απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου επισκέφτηκαν τα μέλη του Συνδέσμου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενημερώθηκαν αρχικά για τη δημιουργία και μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την εξέλιξη των φυτών από τα πρώτα απολιθώματα που βρέθηκαν στην Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια μέχρι τα σύγχρονα φυτά του νησιού, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου αλλά και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου παρακολουθώντας την ειδική οπτικοακουστική προβολή που έχει δημιουργήσει το Μουσείο.
Ακολούθησε περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημέρωσή τους για τη σημασία των απολιθωμάτων και τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου. Στην αίθουσα «Η εξέλιξη της ζωής – Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» ενημερώθηκαν για γνώρισαν τη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους και περιεργάσθηκαν με ενδιαφέρον τα εξαιρετικά φυτικά και ζωικά απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσος, ενώ στον εκθεσιακό χώρο «Εξέλιξη του Αιγαίου» γνώρισαν τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου και το εντυπωσιακό φαινόμενο της ηφαιστειότητας το οποίο συνδέεται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.
Ακολούθως επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, όπου και περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις ανακαλύπτοντας τους ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων και τα εντυπωσιακά ριζικά συστήματα.
Στη συνέχεια ο Διευθυντής του Μουσείου Καθ. Νίκος Ζούρος ενημέρωσε τα μέλη του Συνδέσμου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για τις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, τη μεγαλύτερη ανασκαφή απολιθωμάτων στην Ελλάδα, τα μοναδικά ευρήματα απολιθωμάτων καθώς και τη μεθοδολογία ανασκαφής, συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων.
Με το τέλος της επίσκεψης, τα μέλη του Συνδέσμου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκη δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος και εξέφρασαν την επιθυμία τους σύντομα να επισκεφτούν ξανά το Μουσείο και τα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους
Δευτέρα - Κυριακή : 9.00-17.00
Σίγρι, Λέσβος, Τ.Κ. - 81103
+30 22530 54434
lesvospf@otenet.gr