Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

17 Οκτ 2024
121

Εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους και τις απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου επισκέφτηκαν τα μέλη του Συνδέσμου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενημερώθηκαν αρχικά για τη δημιουργία και μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την εξέλιξη των φυτών από τα πρώτα απολιθώματα που βρέθηκαν στην Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια μέχρι τα σύγχρονα φυτά του νησιού, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου αλλά και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου παρακολουθώντας την ειδική οπτικοακουστική προβολή που έχει δημιουργήσει το Μουσείο.

Ακολούθησε περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημέρωσή τους για τη σημασία των απολιθωμάτων και τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου. Στην αίθουσα «Η εξέλιξη της ζωής – Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» ενημερώθηκαν για γνώρισαν τη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους και περιεργάσθηκαν με ενδιαφέρον τα εξαιρετικά φυτικά και ζωικά απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσος, ενώ στον εκθεσιακό χώρο «Εξέλιξη του Αιγαίου» γνώρισαν τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου και το εντυπωσιακό φαινόμενο της ηφαιστειότητας το οποίο συνδέεται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.

Ακολούθως επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, όπου και περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις ανακαλύπτοντας τους ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων και τα εντυπωσιακά ριζικά συστήματα.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής του Μουσείου Καθ. Νίκος Ζούρος ενημέρωσε τα μέλη του Συνδέσμου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για τις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, τη μεγαλύτερη ανασκαφή απολιθωμάτων στην Ελλάδα, τα μοναδικά ευρήματα απολιθωμάτων καθώς και τη μεθοδολογία ανασκαφής, συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων.

Με το τέλος της επίσκεψης, τα μέλη του Συνδέσμου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκη δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος και εξέφρασαν την επιθυμία τους σύντομα να επισκεφτούν ξανά το Μουσείο και τα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους