Εξόρμηση παρατήρησης φύσης στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής
Φωτογραφίες Νέων & εκδηλώσεων
Με μοναδικές συλλογές και συνεχή δραστηριότητα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι πάντα έτοιμο να καλοσωρίσει τους επισκέπτες του.
Αγορά εισιτηρίων
Η περιήγηση στις εκθέσεις και τις δράσεις του Μουσείου και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το ξεκίνημα του λειτουργεί ως χώρος γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης και ψυχαγωγίας.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της αποστολής του επιδιώκει την συνεργασία και την δικτύωση του με άλλους πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και αναπτυξιακούς φορείς, στη Λέσβο, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι γεωλογικό μουσείο που βρίσκεται στο χωριό Σίγρι, στο νησί της Λέσβου. Ιδρύθηκε το 1994. Είναι κέντρο μελέτης, διαχείρισης και διατήρησης του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, ενώ συμβάλλει στην επιμόρφωση σχετικά με το χώρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και είναι μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της Ουνέσκο.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εξόρμηση παρατήρησης πουλιών το περασμένο Σάββατο στην Αλυκή Καλλονής!
Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρατήρηση πουλιών και φυτών για την ανοιξιάτικη περίοδο στην Αλυκή Καλλονής με αρκετούς συμμετέχοντες.
Οι συμμετέχοντες γνώρισαν τα πουλιά και τα φυτά των υγροτόπων με την καθοδήγηση των στελεχών της Ομάδας Βιοποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.
Η πρώτη εξόρμηση ορνιθοπαρατήρησης ξεκίνησε από το παρατηρητήριο στην ανατολική πλευρά των αλυκών Οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν στον περιμετρικό χωματόδρομο όπου παρατηρήσαμε μεγάλη ποικιλία πουλιών που βρίσκονταν στον υγρότοπο για συλλογή τροφής.
Παρατηρήσαμε δεκάδες Φλαμίνγκο, Βαρβάρες, Καστανόπαπιες, Χουλιαρομύτες, Σφυριχτάρια, Κορμοράνους, Σταχτοτσικνιάδες, Ασημόγλαρους, και λίγα άτομα ειδών όπως όπως η Τουρλιδα, ο Πρασινοσκέλης, ο Ερωδιός και μερικές Καλιμάνες. Ακόμη παρατηρήσαμε μικρότερα πουλιά όπως οι Θαλασσοσφυρίχτες.
Παρατηρήσαμε επίσης τα φυτά των υγροτόπων την ιδιαίτερη σχέση τους με τους υγροτόπους, όπως και τα χαρακτηριστικά τους που συμβάλουν στην επιβίωση των πουλιών και των άλλων έμβιων οργανισμών των υγροτόπων όπως η Σαλικόρνια ή Αλμύρα, το Βούρλο και η γλιστρίδα της Θάλασσας τα κατεξοχήν υδροχαρή φυτά του υγροτόπου της Αλυκής Καλλονής!
Στόχος της προσπάθειας η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτοπικών περιοχών της και των ζωικών αλλά και φυτικών οργανισμών των υγροτόπων, που η προστασία και αξιοποίηση τους μπορεί να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην ενίσχυση και ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.
Τα πουλιά και τα φυτά των υγροτόπων της Λέσβου συμβάλλουν καθοριστικά στην σπάνια βιοποικιλότητα που συναντάται στο νησί, αποτελώντας πόλο έλξης για τους ορνιθοπαρατηρητές και λάτρεις της φύσης.
Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Περισσότερα για τους υγροτόπους της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: https://www.lesvosbirds.gr/el/ygrotopoi.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook.
Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.
Δευτέρα - Κυριακή : 9.00-17.00
Σίγρι, Λέσβος, Τ.Κ. - 81103
+30 22530 54434
lesvospf@otenet.gr