Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ CAMP ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ UNESCO

24 Ιουλ 2024
121

Ομάδα μαθητών του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα εκπροσωπήσει το Γεωπάρκο Λέσβου

Ομάδα μαθητών του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα εκπροσωπήσει το Γεωπάρκο Λέσβου στο Ευρωπαϊκό Camp Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO που οργανώνει το Γεωπάρκο Muskauer Faltenbogen/Łuk Mużakowa στη Γερμανία-Πολωνία. Το Γεωπάρκο Λέσβου συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση μετά από πρόσκληση του Γεωπάρκου Muskauer Faltenbogen/Łuk Mużakowa.

Στο Camp Γεωπάρκων, μια καινοτόμο εκπαιδευτική δράση διακρατικής συνεργασίας, θα συμμετάσχουν τη φετινή χρονιά ομάδες εφήβων με συνοδούς εκπαιδευτικούς από τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Λέσβου από την Ελλάδα, Hateg από τη Ρουμανία, North West Highlands  από τη Σκωτία και Muskauer Faltenbogen/Łuk Mużakowa από τη Γερμανία-Πολωνία.

Για την προετοιμασία των μαθητών οργανώθηκε ειδική συνάντηση στο Κέντρο Πληροφόρησης Μυτιλήνης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών και του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου που είναι μέλος του Ελληνικού Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO.

Τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καλωσόρισε στη συνάντηση και ενημέρωσε η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχαν οι συνοδοί εκπαιδευτικοί Δέσποινα Στεφάνου και Ιουλία Σαράντου και οι μαθητές Μάρω Αθηνιώτου, Γιάννης Γιασσάς, Γεράσιμος Ντίνος, Χαρίκλεια Κεχαγιά, Ραλλία Φωτέλλη και Μαρία Λιαδάκη.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Γεωπάρκο Λέσβου, μαθητές και εκπαιδευτικοί κάνοντας μια ιστορική διαδρομή γνώρισαν την ιστορία του Γεωπάρκου Λέσβου αλλά και την ιστορία δημιουργίας του δικτύου των Γεωπάρκων που ξεκίνησε το 2000 από τη Λέσβο. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό ανακάλυψαν μοναδικούς γεώτοπους της Λέσβου αλλά και τη σημασία των γεωπάρκων για την τοπική κοινωνία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα μοναδικά στοιχεία που αποκαλύπτει το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο είναι το κεντρικό θέμα του φετινού Camp Γεωπάρκων. Οι μαθητές αφού πραγματοποιήσουν την έρευνά τους, θα ετοιμάσουν ειδική εργασία την οποία και θα παρουσιάσουν στους μαθητές και εκπαιδευτικούς των άλλων γεωπάρκων.

Ακολούθησε συζήτηση για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και τις δράσεις που υλοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αλλά και τις δράσεις που έχουν υλοποιήσει μαθητές και εκπαιδευτικοί του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι μαθητές καθόλη της διάρκεια της ενημέρωσης συμμετείχαν ενεργά, με αμείωτο ενθουσιασμό και εξαιρετικές ερωτήσεις.