Συνεχίζονται οι εξορμήσεις παρατήρησης φύσης
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής / Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θέλοντας να προάγουν τη γνωριμία του κοινού με τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου και το φυσικό πλούτο του Γεωπάρκου Λέσβου διοργανώνουν εξορμήσεις παρατήρησης φύσης στις προστατευόμενες περιοχές του νησιού.
Αυτή τη φορά θα εξορμήσουμε σε έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου, τον Ψαροποταμό, στη Σκάλα Ερεσού. Η περιοχή αποτελεί τμήμα της προστατευόμενης περιοχής τόσο της ΖΕΠ GR4110010 «Νοτιοδυτική Χερσόνησος- Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» αλλά και της ΕΖΔ GR4110010 «Δυτική Χερσόνησος- Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου». Θα γνωρίσουμε τα στοιχεία που συνθέτουν τη μεγάλη οικολογική αξία του (τύποι οικοτόπων, είδη ερπετών, πουλιών κ.ά.) με έμφαση στο ρόλο του σαν καταφύγιο για τα πουλιά της περιοχής σε κάθε εποχή του χρόνου. Εργαλείο μας θα γίνει για άλλη μια φορά η δακτυλίωση πουλιών.
Στόχος της δακτυλίωσης, εκτός από την επίδειξη της μεθόδου στο κοινό και η παρακολούθηση της χειμερινής μετακίνησης (καθόδου) των πουλιών στη Λέσβο, είναι η συμβολή στην παρακολούθηση των μικρότερων πληθυσμών της Ψαθοποταμίδας. Πρόκειται για ένα μικρό πουλί των ελών και καταγράφεται σε κατάλληλους υγρότοπους της Λέσβου από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου με γνωστό πυρήνα στο Έλος Ντίπι-Λάρσος στη Γέρα. Επισκέπτεται κάθε χρόνο την ευρύτερη περιοχή μας για να ξεχειμωνιάσει και ήδη έχει παρατηρηθεί στον Ψαροποταμό από την προηγούμενη εβδομάδα.
Η νέα εξόρμηση στον Ψαροποταμό της Σκάλας Ερεσού θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 κατά τις ώρες 08:00-11:00. Μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή σε δύο ομάδες, στις 08:00 ή στις 09:30.
Οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών. Οι ομάδες δεν θα υπερβαίνουν τα 10 άτομα (για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του Covid-19) και για τη συμμετοχή σε αυτές θα πρέπει να προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), διαρκεί 1 περίπου ώρα και είναι δωρεάν.
Η δακτυλίωση, και αυτή τη φορά, συνδιοργανώνεται με επιστήμονες από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π). Οι δακτυλιωτές, προκειμένου να παγιδεύουν με δίχτυα και να χειρίζονται πουλιά, έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από το ΕΚΔΠ και κατόπιν άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος
Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 22510-47033.
Οι δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Περισσότερα για τα πουλιά, τη δακτυλίωση και τις προστατευόμενες περιοχές στη Λέσβο στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις ιστοσελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434, Ε-mail: lesvospf@otenet.gr,
- Ηλεκτρονικό υλικό δελτίου τύπου[zip] (2.14 MB)