Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής διοργανώνουν στη Λέσβο – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Aγώνες παρατήρησης πουλιών! Αγωνιζόμαστε για ασφαλείς βιότοπους για τα πουλιά! 17-21 Απριλίου 202

15 Απρ 2024
123

Όπως κάθε Άνοιξη, μαζί με τον ερχομό των μεταναστευτικών πουλιών, παρατηρητές πουλιών από όλη την Ελλάδα γιορτάζουν την ανοιξιάτικη μετανάστευση με Αγώνες Παρατήρησης Πουλιών με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας!

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής στα πλαίσια των πρωτοβουλιών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις προστατευόμενες περιοχές, την βιοποικιλότητα και την σημασία της προστασίας των ενδιαιτημάτων στη Λέσβο, διοργανώνει Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών 2024 στη Λέσβο – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή!

Οι ομάδες των διαγωνιζόμενων θα επισκεφθούν υγροτόπους, δάση, πάρκα του απολιθωμένου δάσους, ορεινές περιοχές, αρχαιολογικούς χώρους, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ακτές, παρατηρώντας και καταγράφοντας τους φτερωτούς "συμπολίτες" μας.

Νικήτριες ομάδες θα ανακηρυχθούν αυτές που θα καταγράψουν και θα φωτογραφίσουν τα περισσότερα είδη ενώ θα βραβευτούν και οι ομάδες που θα παρατηρήσουν τα σπανιότερα είδη πουλιών και θα βγάλουν τις καλύτερες φωτογραφίες.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής ώστε να παραλάβουν τα ειδικά έντυπα για τον διαγωνισμό, στα οποία θα σημειώσουν τα είδη που έχουν παρατηρήσει.

Επίσης μπορούν προμηθευθούν τις ειδικές καρτέλες παρατήρησης – καταγραφής από το ΚΠΕΝ Καλλονής στην Σκάλα Καλλονής και από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

17-21 Απριλίου 2024

  1. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο νησί της Λέσβου, το οποίο έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. Θα ξεκινήσει την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 Απριλίου 2024. Οι διαγωνιζόμενοι θα καταθέσουν τα σχετικά έντυπα την Κυριακή 21 Απριλίου στις 12.00-14.00 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στη Σκάλα Καλλονής!

  2. Οι δηλώσεις συμμετοχής κάθε ομάδας κατατίθενται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. lesvospf@otenet.gr

  3. Οι oμάδες αποτελούνται από 3 έως 4 άτομα, εκ των οποίων ένας/μία είναι Ομαδάρχης. Αυτός/η έχει και την αποκλειστική ευθύνη στελέχωσης της oμάδας του/της.

  4. Επιτρέπεται η αποχώρηση μελών κάποιας ομάδας πριν από τη λήξη του αγώνα, με την προϋπόθεση να ολοκληρώσουν τον αγώνα ο/η Ομαδάρχης και άλλο ένα μέλος.

  5. Ομάδες που θα προσέλθουν και καταθέσουν τα αρχεία της παρατήρησης στον τερματισμό μετά το πέρας του αγώνα (Κυριακή 21/4/2024 ώρα 14.00) θα ακυρώνονται.

  6. Βασική προϋπόθεση του αγώνα είναι η αποφυγή ενόχλησης των πουλιών.

  7. Τα μέλη της κάθε ομάδας πρέπει να φροντίσουν μόνα τους για την προμήθεια κιαλιών, τηλεσκοπίων, οδηγών αναγνώρισης, χαρτών κ.λπ.

  8. Οι Oμαδάρχες εγγυούνται για τη σωστή τήρηση των κανονισμών και για τη σωστή αναγνώριση του κάθε είδους. Για να γίνει μία καταγραφή απαιτείται το πουλί (ή τα πουλιά) να παρατηρήθηκε και να αναγνωρίσθηκε από τον/την Ομαδάρχη και άλλο ένα τουλάχιστον μέλος της ομάδας.

  9. Στη λήξη του αγώνα, κάθε ομάδα οφείλει να παραδώσει στο ΚΠΕΝ Καλλονής τον κατάλογο με τα είδη πουλιών που παρατήρησε, τους συνολικούς αριθμούς τους και τον βιότοπο που πρωτοπαρατήρησε το κάθε είδος. Επίσης τις φωτογραφίες κάθε είδους και την ημερομηνία φωτογράφισης.

Επίσης κάθε ομάδα θα πρέπει να δηλώσει και τους βιότοπους που επισκέφτηκε με απλή χρονολογική σειρά (π.χ. Υγρότοπος Μέσων, Υγρότοπος Αλυκών Πολιχνίτου, Υγρότοπος Χαραμίδας, Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Εκβολές Τσικνιά, Υγρότοπος 9 Καμάρες, Υγρότοπος Ντίπι, Εκβολές Ευεργέτουλα, κ.λπ). Οι σχετικές φόρμες θα έχουν αποσταλεί στους συμμετέχοντες Ομαδάρχες μετά την δήλωση συμμετοχής. Οι φωτογραφίες πρέπει να έχουν τραβηχθεί κατά την περίοδο του διαγωνισμού και να είναι μορφής JPEG .

  1. Απαγορεύεται η προσέλκυση πουλιών με τεχνητά μέσα (φωνές, καλέσματα, ομοιώματα, παροχή τροφής).

  2. Στον αγώνα προσμετρούνται όσα είδη πουλιών παρατηρήθηκαν ελεύθερα σε άγρια κατάσταση και αναγνωρίσθηκαν σε επίπεδο είδους. Δεν περιλαμβάνονται οικόσιτα είδη, είδη που εθεάθησαν σε αιχμαλωσία, σε απελευθερώσεις ή σε δίχτυα δακτυλίωσης, όπως επίσης και νεκρά δείγματα. Για τα εξωτικά είδη, δραπέτες ή φυγάδες, θα υπάρχει αποκλεισμός λόγω της πιθανής σύγχυσης στην αναγνώριση

  3. Νικήτρια θα ανακηρυχθεί η ομάδα που θα καταφέρει να δει τον μεγαλύτερο αριθμό ειδών πουλιών, ενώ οι διοργανωτές θα αποφασίσουν ποιο από τα είδη που καταγράφηκαν ήταν το πιο σπάνιο. Θα δοθούν αναμνηστικά στους νικητές και σε όλους τους αγωνιζόμενους.

  4. Η συμμετοχή στον αγώνα δηλώνεται στη σχετική φόρμα συμμετοχής [https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScMABGVbXrp9haXOk-PsbDMVQbDRsJFTKEPQ1F4ycFHSgkEgQ/viewform?usp=sf_link]

Καλές παρατηρήσεις!