Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ – ΚΙΒΩΤΟΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ Εκδήλωση «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου» Ένας θησαυρός στο Μεσότοπο

10 Αυγ 2021
ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ – ΚΙΒΩΤΟΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ
123

Η Δυτική Λέσβος είναι γεμάτη μικρούς και μεγάλους υγροτόπους. Στο σύνολό τους περιλαμβάνονται στις δύο προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 της ευρύτερης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους και κάποιοι ιδιαίτερα πολύτιμοι και ευαίσθητοι στο Προεδρικό Διάταγμα (ΑΑΠ 229/19.06.2012) για την «Προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων». Οι υγρότοποι αυτοί καίτοι μικροί σε συνολική έκταση αποτελούν περιοχές εξαιρετικά πλούσιες σε βιολογική ποικιλότητα και, κατά συνέπεια, ιδανικά μέρη για παρατήρηση φύσης.

Σημαντικοί υγρότοποι της περιοχής του Μεσοτόπου είναι η εκβολή του ποταμού Μαλιόντα (Χρούσου), η εκβολή Ποδαρά και τα τεχνητά Λιμνία Μεσοτόπου. Το «υγροτοπικό» δυναμικό της περιοχής εμπλουτίζεται από το εντυπωσιακό δίκτυο από «γκιόλια» (τεχνητές δεξαμενές νερού) που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή για την παροχή νερού στα κτηνοτροφικά ζώα.

Το βράδυ της Κυριακής 8 Αυγούστου στο αμφιθέατρο του οικισμού, κάτοικοι και επισκέπτες της  περιοχής συμμετείχαν στην ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου – Μεσότοπος» που συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Δυτικής Λέσβου σε συνεργασία με το Σύλλογο Προστασίας και Εξωραϊσμού Περιβάλλοντος των Απανταχού Χρουσιανών «Ο Χρούσος».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσίαση τους ο κ. Παναγιώτης Χριστόφας, Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού, Βιομηχανίας και Ενέργειας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε θέματα περιβάλλοντος κ. Νίκος Καρασάββας, η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Δυτικής Λέσβου και Πρόεδρος  του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Μεσοτόπου κα. Ελένη Πίτσα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Αναγέννηση κα. Γ. Πλωμαρίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μαλιοντα κ. Α. Πίτσας, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μαλιοντα κ. Χ. Βογιατζής, ο Πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου κ. Β. Ζαγκούλης, ο Αντιπρόεδρος  του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου κ. Σ. Δουδούνης καθώς και κάτοικοι της περιοχής Μεσοτόπου και της Λέσβου.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό εκ μέρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος κ. Νίκος Καρασάββας, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και τη συνεργασία της Περιφέρειας με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το οποίο ανέλαβε με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.

Στη συνέχεια η γραμματέας του Συλλόγου Προστασίας και Εξωραϊσμού Περιβάλλοντος των Απανταχού Χρουσιανών «Ο Χρούσος» κα. Δέσποινα Βαλλελή αναφέρθηκε στο Σύλλογο και τις δράσεις του.

Ακολούθως η κα. Χριστίνα Γιαννουκάκου διάβασε χαιρετισμούς των Βουλευτών Λέσβου κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, Γιάννη Μπρουνού και Μαρίας Κομνηνάκα.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, παρουσίασε στη συνέχεια το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, στο οποίο περιλαμβάνεται η Λέσβος στο σύνολό της, παραδείγματα βιώσιμης ανάπτυξης τοπικών οικονομιών σε αυτό, καθώς και το πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με τις περιοχές που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στη χώρα μας. Στόχος των συνεργειών αυτών είναι η ανάδειξη της Λέσβου ταυτόχρονα ως προορισμού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σχολείων και πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και προορισμού φυσιολατρικού τουρισμού. Αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις του Μουσείου για το πρόγραμμα «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και εκτελείται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η κα. Ελένη Γαληνού, περιβαλλοντολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, παρουσίασε τους υγροτόπους της περιοχής του Μεσοτόπου, την οικολογική τους σημασία και αξία. Μέσα από την παρουσίαση των ειδών πουλιών που καταγράφονται εκεί τονίστηκε το συγκριτικό πλεονέκτημα των υγροτόπων του νησιού για την παρατήρηση πουλιών, βασικού τύπου εναλλακτικού τουρισμού, για το οποίο, άλλωστε η Λέσβος, είναι διεθνώς γνωστή.

Ακόλουθα η κα. Καλλιόπη Μηλιορέλη, περιβαλλοντολόγος και ειδική σύμβουλος του Δήμου Δυτικής Λέσβου για θέματα περιβάλλοντος, παρουσίασε σειρά δράσεων που έχουν δρομολογηθεί από το Δήμο με σκοπό την προστασία και ανάδειξη των υγροτόπων της περιοχής. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης υγροτόπων, τη δημιουργία θεματικών διαδρομών σε θέσεις οικολογικού ενδιαφέροντος, κ.ά.

Ο Δημήτρης Μπλούκας, Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Εξωραϊσμού Περιβάλλοντος των Απανταχού Χρουσιανών «Ο Χρούσος»  παρουσίασε στη συνέχεια τους φυσικούς πόρους της περιοχής Μεσοτόπου και ιδιαιτέρα της περιοχής του Χρούσου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που σχετίζονται με την προστασία του σημαντικού αυτού κεφαλαίου και παρουσίασε τις προτάσεις του συλλόγου για την ανάδειξη και αξιοποίησή τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την συζήτηση για την προστασία του υγροτόπου της εκβολής Χρούσου που, εκτός από επίνειο και αγαπημένη περιοχή του Μεσοτόπου, αποτελεί ένα υγροτοπικό σύστημα μοναδικής οικολογικής αξίας.

Ο κύκλος εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και των μαθητών της Λέσβου για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου, μέσα από εκδηλώσεις ενημέρωσης, σεμινάρια και εξορμήσεις.

Η επόμενη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Ανεμώτια την Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021 και ώρα 8.00 μ.μ. σε συνεργασία με το Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «Ο Κάμπος».