Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ολοκληρώθηκε το βιωματικό εργαστήριο φύτευσης αμπελώνα από την Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας

20 Απρ 2022
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Ακόμα δύο ημέρες σύνδεσης, δημιουργίας και ενημέρωσης ολοκληρώθηκαν στην πλαγιά της καλντέρας του λεσβιακού ηφαιστείου, στο εργαστήρι φύτευσης αμπελώνα που διοργάνωσε η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ», το σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Πρόκειται για το 2ο βιωματικό εργαστήριο, μετά από αυτό της ξερολιθιάς, τον περασμένο Νοέμβρη.

Χωρίς να πτοηθούν από την αφρικάνικη σκόνη, το συννεφόκαμα και τη βροχή, 35 συμμετέχοντες, φύτευσαν 900 ρίζες άγρια κλήματα, ως εθελοντές και ως εκπαιδευόμενοι.  Συντονισμένα και ανά ομάδες, άνοιγαν λάκκους, αφαιρούσαν πέτρες, λίπαιναν με κοπριά το έδαφος και φύτευαν τα γυμνόριζα υποκείμενα, επιμένοντας στην προσπάθεια μεταμόρφωσης μιας άγριας και κακοτράχαλης πλαγιάς, σε ένα πράσινο και φιλόξενο αμπελώνα. Οι μέρες συνεχίζονταν, στο Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας, που για ακόμα μια φορά, στέγασε τη θεωρία για τα φυτέματα του αμπελώνα.

Η ιδιαιτερότητα του ηφαιστειακού περιβάλλοντος του τόπου, ο παράγοντας έδαφος στις καλλιέργειες, οι σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο τάσεις στη φύτευση και καλλιέργεια των αμπελώνων, η καλλιέργεια του αμπελιού και η οινοπαραγωγή στο νησί της Λέσβου, η πρακτική εμπειρία ερασιτεχνών αμπελουργών, η συμμετοχική επιστασία γης, οι πρακτικές ανακύκλωσης, η χρηματοδότηση του έργου από το Πράσινο Ταμείο και η συνολική προσπάθεια της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ηφαίστειο Ανεμώτιας, κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, ενώ οι συζητήσεις ήταν έντονες, ειδικά αναφορικά με επιστημονικά δεδομένα που αναπάντεχα για πολλούς, ανέτρεπαν παλιές και καθιερωμένες πρακτικές.

Τα απογεύματα συμπεριελάμβαναν γεύματα μαγειρεμένα στο τσουκάλι από τις κυρίες της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., «γνωριμία» με τα κρασιά και το τσίπουρο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., μουσικές από τη χορωδία Cantaλαλούν, από τη Βασιλική Παπαγεωργίου και τον Erdem και διηγήσεις παραμυθιών, ποιημάτων, διηγημάτων και ιστοριών από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Και καθώς περνούσαν οι ώρες, μια - μια οι προσδοκίες μας, από σπόροι, στα σπλάχνα της γης, στα σπλάχνα τα δικά μας, φύτρωναν και έβλεπαν το φως του ήλιου, έπαιρναν σάρκα και οστά

και χαμογελούσαν, άλλες γιατί γνωρίστηκαν μεταξύ τους και συνεργάστηκαν, άλλες γιατί έμαθαν κάτι καινούργιο, άλλες γιατί ξέφυγαν από μια ανυπόφορη καθημερινότητα κι άλλες γιατί πολύ απλά ξεφορτώθηκαν το χλωμό χρώμα του χειμώνα από το δέρμα τους…

Όλες όμως ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβρη…για να μπολιαστούν τα άγρια κλήματα, για να πάρει ο αμπελώνας μορφή και ουσία ντόπια….

Το εργαστήριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», στο πρόγραμμα  «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» και το μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες». Υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», σε συνεργασία με τον  Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου «ΔΡΥΣ», τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» και με τη συμβολή του Μουσείου  Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Οι θεωρητικές εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Νίκο Ζούρο, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας του  Τμήματος Γεωγραφίας – Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την Ειρήνη Κατσαλήρου, Γεωπόνο – Δρ Εδαφολογίας, Μέλος ΔΕΠ Ιονίου Πανεπιστημίου, τον Άρη Γεράκη, Γεωπόνο – Δρ Ανάπτυξης Πόρων, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή Ιονίου Πανεπιστημίου, την Εμμανουέλα Κουμπαρέλλη, Γεωπόνο – Προϊσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Καλλονής, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τον Αντώνη Αθηναΐδη εμπειρικό αμπελοκαλλιεργητή, την Βίκυ Κλεφτογιάννη, Βιολόγο, MSc, PhD, Υπεύθυνη Συμμετοχικής Επιστασίας Γης, Πράσινο Ταμείο, την Κάλλια Μηλιορέλη, Περιβαλλοντολόγο – Εθελόντρια, τον Μιχάλη Μαρμάρου, μέλος της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας και την Μαρία Τζαννέτου, Γεωπόνο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. https://ifestio-anemotias.com.