Με μοναδικές συλλογές και συνεχή δραστηριότητα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι πάντα έτοιμο να καλοσωρίσει τους επισκέπτες του.
Αγορά εισιτηρίων
Η περιήγηση στις εκθέσεις και τις δράσεις του Μουσείου και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το ξεκίνημα του λειτουργεί ως χώρος γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης και ψυχαγωγίας.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της αποστολής του επιδιώκει την συνεργασία και την δικτύωση του με άλλους πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και αναπτυξιακούς φορείς, στη Λέσβο, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι γεωλογικό μουσείο που βρίσκεται στο χωριό Σίγρι, στο νησί της Λέσβου. Ιδρύθηκε το 1994. Είναι κέντρο μελέτης, διαχείρισης και διατήρησης του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, ενώ συμβάλλει στην επιμόρφωση σχετικά με το χώρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και είναι μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της Ουνέσκο.
Η Διεύθυνση Δασών Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ανακοινώνουν ότι το ωράριο λειτουργίας του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους στη θέση Μπαλή Αλώνια καθορίστηκε ως εξής:
Το Πάρκο λειτουργεί καθημερινά από 8:30 έως 16:30.
Το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση Μπαλή Αλώνια αποτελεί το πρώτο υπαίθριο πάρκο επίσκεψης του Απολιθωμένου Δάσου.
Η επίσκεψη στην περιοχή του Πάρκου του Απολιθωμένου Δάσους αποτελεί μία μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη. Η πληθώρα των ιστάμενων απολιθωμένων κορμών, αλλά και η άριστη κατάσταση διατήρησής τους, εντυπωσιάζουν όλους τους επισκέπτες του.
Στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, είναι επισκέψιμες πολλές θέσεις με φυτικά απολιθώματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα γνωστός ιστάμενος κορμός απολιθωμένου δένδρου, όχι μόνο για την Λέσβο αλλά με βεβαιότητα για ολόκληρη της Ευρώπη. Το ύψος του είναι 7,02 μέτρα και η περίμετρος του 8,58 μέτρα και αποτελεί πρόγονο του σύγχρονου δένδρου της Σεκόιας.
Κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους οι επισκέπτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να θαυμάσουν τις μοναδικές εμφανίσεις Πρωτοπευκίδων, οι οποίες σχηματίζουν μικρές συστάδες και αποτελούν τους προγόνους του σύγχρονου Πεύκου. Οι περισσότεροι απολιθωμένοι κορμοί ανήκουν στην οικογένεια των Ταξοδιειδών (Taxodiaceae) που αποτελούν προγονικές μορφές του σύγχρονου είδους Σεκόια η Αειθαλής που φύεται στις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην οικογένεια αυτή ανήκει και ο μεγαλύτερος κατακείμενος κορμός Κωνοφόρου δένδρου (με μήκος μεγαλύτερο των 20 μέτρων) καθώς και οι μεγάλοι ιστάμενοι κορμοί Σεκόιας.
Δευτέρα - Κυριακή : 9.00-17.00
Σίγρι, Λέσβος, Τ.Κ. - 81103
+30 22530 54434
lesvospf@otenet.gr