Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

25 Οκτ 2024
Ενημερωτική συνάντηση για εκπαιδευτικούς της Λέσβου

Ενημερωτική συνάντηση για εκπαιδευτικούς της Λέσβου
Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024 & ώρα 6 μ.μ.

Αίθουσα εκδηλώσεων του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ενημερωτική συνάντηση για εκπαιδευτικούς της Λέσβου με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η συνάντηση οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Γεωπάρκα και αειφόρος ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου.

Στόχος της συνάντησης είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών της Λέσβου για το πρόγραμμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» και τις δυνατότητες που προσφέρει για ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών μεταξύ των σχολείων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης θα πραγματοποιηθεί από τους μαθητές του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος του Δικτύου Σχολείων UNESCO - ASPnet, παρουσίαση των αποτελεσμάτων συμμετοχής τους στο Διεθνές Camp Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Muskau Arch που βρίσκεται στη Γερμανία και την Πολωνία.

Το πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» προσφέρει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεματική εκπαιδευτικών δράσεων καθώς τα Γεωπάρκα αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων εστιασμένων στο φυσικό περιβάλλον, τα γεωλογικά μνημεία και τη βιοποικιλότητα, αλλά και στην αλληλεπίδραση με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής τους.

Τα Γεωπάρκα έχουν ως σκοπό τους να διερευνήσουν και να αναδείξουν τη σχέση μεταξύ της γεωλογικής κληρονομιάς, των φυσικών προστατευόμενων περιοχών και της πολιτιστικής κληρονομιάς μιας περιοχής αλλά και την επανασύνδεση των ανθρώπινων κοινωνιών με τον πλανήτη γη.

Επίσης, συμβάλλουν στην εκπαίδευση σχετικά με τους γεωλογικούς φυσικούς κινδύνους (σεισμοί, πλημμύρες, κατολισθήσεις, τσουνάμι, ηφαιστειακές εκρήξεις κλπ), στην εκπαίδευση για την τρέχουσα κλιματική κρίση και τη διατήρηση αρχείων των κλιματικών αλλαγών του παρελθόντος, στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παράλληλα, τα Γεωπάρκα ενημερώνουν σχετικά με την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και προωθούν τον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον και την ακεραιότητα του τοπίου.

Το Γεωπάρκο Λέσβου, ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων που συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δράσης, συνεργάζεται με την εκπαιδευτική κοινότητα και τα σχολεία για την υλοποίηση ποικίλων εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων!