Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής - 5 Οκτωβρίου 2020 «Πράσινο κτήριο» το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Φωτογραφίες Νέων & εκδηλώσεων
Με μοναδικές συλλογές και συνεχή δραστηριότητα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι πάντα έτοιμο να καλοσωρίσει τους επισκέπτες του.
Η περιήγηση στις εκθέσεις και τις δράσεις του Μουσείου και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το ξεκίνημα του λειτουργεί ως χώρος γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης και ψυχαγωγίας.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της αποστολής του επιδιώκει την συνεργασία και την δικτύωση του με άλλους πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και αναπτυξιακούς φορείς, στη Λέσβο, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής που γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, εστιάζει στο κτήριο του το οποίο σχεδιάσθηκε την αυγή της δεκαετίας του 90’ σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και φέτος αναβαθμίσθηκε με στόχο την μετατροπή του σε ένα «Πράσινο Μουσείο», με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου και στοχεύει στην ανάδειξη και τη διάδοση της σημασίας και της συμβολής του Αρχιτεκτονικού έργου στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Για το 2020 το θέμα του εορτασμού είναι «Προς ένα καλύτερο μέλλον στο αστικό περιβάλλον». Η παγκόσμια πανδημία του Covid-19 αποκάλυψε για ακόμη μια φορά ότι η κρίση που δημιουργήθηκε είχε περισσότερες συνέπειες στους φτωχότερους και πιο ευάλωτους πληθυσμούς, αναδεικνύοντας ότι ο αστικός σχεδιασμός και η αρχιτεκτονική είναι κλειδιά για καλύτερη ποιότητα ζωής για ολόκληρη την κοινωνία.
Το κτήριο του Μουσείου σχεδιάσθηκε από τους αρχιτέκτονες Στέφανο Πάντο και Σωτήρη Φράγκου με σύμβουλο τον Αλέξανδρο Τομπάζη. Βασικό στοιχείο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού αποτέλεσε ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον και η ένταξη του κτηρίου στο φυσικό τοπίο. Πρόκειται για μονώροφο αρχιτεκτόνημα με συνολικό εμβαδόν 1597 τ.μ. Χαρακτηριστικό της εξωτερικής του όψης αποτελεί η λιθοδομή από γκρίζα λάβα, το πέτρωμα που δημιούργησαν οι αλλεπάλληλες ηφαιστειακές εκρήξεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.
Η Πράξη «Ενεργειακή αναβάθμιση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με στόχο τη σημαντική μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου με σημαντική ετήσια εξοικονόμησης ενέργειας και μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) καλύπτεται το σύνολο των λειτουργικών αναγκών του Μουσείου. Παράλληλα αναβαθμίζεται η εμπειρία των επισκεπτών με την αντικατάσταση του φωτισμού και την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας led.
Ειδικότερα έχουν υλοποιηθεί οι ακόλουθες δράσεις:
Με την ολοκλήρωση του έργου θα πραγματοποιείται στο Μουσείο ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης των επισκεπτών για τις προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και τις ενέργειες για την επιβράδυνση της. Ειδικότερα θα παρουσιάζονται καλές πρακτικές και μεθοδολογίες για την αναβάθμιση κτηρίων, την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τρίτη - Σάββατο: 08:00-16:00 | Κυριακή: 09:00 - 17:00 | Δευτέρα: Κλειστά
Σίγρι, Λέσβος, Τ.Κ. - 81103
+30 22530 54434
lesvospf@otenet.gr