Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που συνδιοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τo Δήμο Δυτικής Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Πιο αναλυτικά:
Εκδηλώσεις Σάββατο 5 Ιουνίου 2021
Το Σάββατο 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε κατά τις πρωινές ώρες περιήγηση και παρατήρηση πουλιών και της πλούσιας φύσης στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους με τα στελέχη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής. Η παρατήρηση πουλιών στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους έγινε υπό ιδανικές συνθήκες και το δροσερό πρωινό μας έδωσε την ευκαιρία να εντοπίσουμε οικογενειακές ομάδες (γονείς με τους νεοσσούς τους που πρόσφατα έχουν επιτυχημένα φύγει από τη φωλιά) από Πέρδικα, Ασπροκωλίνα και Βραχοτσοπανάκο, τα πολύ ιδιαίτερα αναπαραγόμενα πουλιά της δυτικής Λέσβου: Σμυρνοτσίχλονο, Φρυγανοτσίχλονο και Αμμοπετροκλή αλλά και αρκετά άλλα είδη, επίσης αρπακτικών (Αετογερακίνα και Φιδαετό).
Ακόλουθα, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν σε ειδική εκπαιδευτική δράση με θέμα το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας. Ειδικότερα, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Πράσινο Μουσείο”, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία των «πράσινων» κτηρίων. Ένα «πράσινο» κτήριο είναι ένα κτήριο που, στο σχεδιασμό, την κατασκευή ή τη λειτουργία του, μειώνει ή εξαλείφει τις αρνητικές επιπτώσεις και μπορεί να δημιουργήσει θετικές επιπτώσεις στο κλίμα και το φυσικό περιβάλλον μας. Τα πράσινα κτήρια διατηρούν πολύτιμους φυσικούς πόρους και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχει μετατραπεί σε ένα «πράσινο μουσείο», με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ενεργειακής αναβάθμισής του που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ Βόρειο Αιγαίο 2014-2020.
Το απόγευμα οι δράσεις μεταφέρθηκαν στον Κόλπο Καλλονής με ορνιθοπαρατήρηση στην Αλυκή Καλλονής. Η πρώτη ομάδα που συμμετείχε ήταν οι κριτές του διεθνούς διαγωνισμού ελαιόλαδου Athena και ακόλουθα οικογένειες με μικρά παιδιά. Παρατηρήσαμε τις αναπαραγωγικές αποικίες (φωλιές με αυγά) της Αβοκέτας και του Καλαμοκανά, μάθαμε τα πάντα για τα Φλαμίνγκο και είχαμε την τύχη στο σημείο παρατήρησης να τρέφεται και ένας Αργυροπελεκάνος και μια οικογενειακή ομάδα από Καστανόπαπιες.
Εκδηλώσεις Κυριακή 6 Ιουνίου 2021
Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων ξεκίνησε από την Αλυκή Καλλονής με καθαρισμό της περιοχής επί της ΒΔ γωνίας της, όπου ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη με σκουπίδια. Η δράση έγινε σε συνεργασία με το Σύλλογο «Λέσβος Χωρίς Πλαστικά – Lesvos Plastic Free» με συμμετοχή μικρών και μεγάλων και κίνητρο να απαλλάξουμε το χώρο που αποτελεί το συνηθισμένο σημείο όπου το ΚΠΕΝ οργανώνει εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης από τη σοβαρή πηγή ρύπανσης των πλαστικών. Συλλέχθηκαν περίπου 3.000 λίτρα σκουπιδιών, τα οποία δυστυχώς βρίσκονταν ήδη σε προχωρημένη διάσπαση προκαλώντας σημαντική επιβάρυνση του υγροτόπου με μικροπλαστικά (τα πολύ μικρά, μικρότερα των 5 χλστ., θραύσματα από πλαστικά).
Την ίδια ώρα, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕΝ Καλλονής, στη Σκάλα Καλλονής οι μικροί μας φίλοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη νέα εκπαιδευτική δραστηριότητα «Γίνε και συ ένα φλαμίνγκο» με κινητικό παιχνίδι και πολλές χειροτεχνίες.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕΝ όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και συζήτηση με θέμα «Πλαστικά στις θάλασσες και τους ωκεανούς μας» και ακόλουθα εργαστήρι κατασκευών από ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά από το Σύλλογο «Λέσβος Χωρίς Πλαστικά – Lesvos Plastic Free»
- Ηλεκτρονικό υλικό δελτίου τύπου[zip] (1.51 MB)