Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ 2023 - Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου Κιβωτοί βιοποικιλότητας

02 Φεβ 2023
123

Εξορμήσεις Σαββατοκύριακο 4 & 5 Φεβρουαρίου 2022

Η Λέσβος είναι το νησί με τους περισσότερους υγροτόπους- μετά την Κρήτη. Μερικοί μόνο από αυτούς είναι οι γνωστοί: Αλυκή Καλλονής και Πολυχνίτου, το έλος Ντίπι-Λάρσου, η εκβολή του Τσικνιά, του Βούβαρη, της Τσιχλιώντας και της Φανερωμένης, η λιμνοθάλασσες Μέσσων, στις Εννιά Καμάρες και των Παρακοίλων, η λιμνοδεξαμενή του Μολύβου και του Κεραμίου, το φράγμα Πυθαρίου κ.ά., 65 στο σύνολό τους! Στην πλειονότητά τους εντοπίζονται στα παράλια του Κόλπου Καλλονής και Γέρας και στη Δυτική χερσόνησο του νησιού μας.

Ειδικά αυτοί της Δυτικής Λέσβου, παρότι σχετικά μικροί, συνθέτουν ένα πολύ σημαντικό δίκτυο που υποστηρίζει μοναδικούς οργανισμούς, φυτά και ζώα των υγροτόπων. Ειδικότερα, δε, τα πουλιά που διέρχονται από το δυτικό άκρο της Λέσβου, εκλαμβάνοντάς το σαν τη συνέχεια της Μικράς Ασίας, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο. Ταυτόχρονα αποτελούν πολύτιμη πηγή νερού και τροφής για όσα είδη πουλιών αναπαράγονται στην περιοχή με τα φρύγανα και τις πετρώδεις πλαγιές, λειτουργώντας σαν πραγματικός μαγνήτης και για τους επισκέπτες παρατηρητές πουλιών και φύσης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, σας προσκαλούμε να γνωρίσετε μαζί μας κάποιους από αυτούς, σε εξορμήσεις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο και την Κυριακή 4 και 5 Φεβρουαρίου 2023, στις 10:00-12:00, στη Σκάλα Καλλονής. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν δύο μέρη: προβολή παρουσίασης στο ΚΠΕΝ Καλλονής με θέμα τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου και κατόπιν περίπατο, γνωριμία με τους υγροτόπους Έλος Σκάλας Καλλονής, Εννιά Καμάρες και παραλία Σκάλα Καλλονής με ταυτόχρονη παρατήρηση πουλιών.

Οι ομάδες των εξορμήσεων δεν θα υπερβαίνουν τα 15 άτομα και σε αυτές θα πρέπει να έχει προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Σε αυτές μπορούν να συμμετέχουν, δωρεάν, ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω).

Οι δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Για το έτος που διανύουμε προγραμματίζονται εξορμήσεις για το κοινό, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, διακίνηση ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων είναι στις 2 Φεβρουαρίου, όταν πίσω στο 1979 υπογράφηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους  (Ραμσάρ) με σκοπό την προστασία τους. Το θέμα των φετινών παγκόσμιων εκδηλώσεων, είναι «Είναι ώρα για να αποκαταστήσουμε τους υγροτόπους» και σκοπό έχει να τονίσει την ανάγκη για να ληφθούν άμεσα δράσεις για να σώσουμε και να επαναφέρουμε σε καλή κατάσταση τους υγροτόπους, που σαν οικοσυστήματα χάνονται με ρυθμό ακόμη μεγαλύτερο από αυτόν που χάνονται τα δάση του πλανήτη μας! Για την επέτειο αυτή διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο εκδηλώσεις με θέμα την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία τους.

Περισσότερα για τους υγροτόπους της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: https://www.lesvosbirds.gr/el/ygrotopoi και τη σελίδα του στο Facebook.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας και δήλωσης συμμετοχής: 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.