Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ & ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΤΟ 5Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ

17 Ιουν 2024
5Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ

Μεγάλη προβολή των δράσεων ανάδειξης κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου και των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και πολλά συγχαρητήρια από τους συμμετέχοντες του 5ου Συνεδρίου Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας – Κύπρου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους για την ανάδειξη των απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου και των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου.

Το 5ο Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας – Κύπρου πραγματοποιήθηκε από 13 έως 15 Ιουνίου 2024 στα Καλάβρυτα και οργανώθηκε από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 80 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι Γεωπάρκων, Πανεπιστημιακοί και μέλη επιστημονικών Ινστιτούτων, και το Δίκτυο Γεωπάρκων Ασίας - Ειρηνικού, εκπρόσωποι των οργανώσεων, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος.

Διεθνής αναγνώριση για τη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος

Kατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα επιτυχημένα παραδείγματα ανάδειξης των νέων απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους και των εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ο Καθ. Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους  και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων πραγματοποίησε ειδική παρουσίαση για τα αποτελέσματα και τη συμβολή του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στην τοπική ανάπτυξη και προστασία της γεωλογικής μας κληρονομιάς με αφορμή τον εορτασμό των 20 χρόνων από την ίδρυση του Δικτύου. Το Παγκόσμιο Δίκτυ Γεωπάρκων αριθμεί σήμερα 213 Γεωπάρκα από 48 χώρες από όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα έχουν αναγνωριστεί 9 Γεωπάρκα (Λέσβος, Ψηλορείτης, Χελμός-Βουραϊκός, Βικος-Αώος, Σητεία, Γρεβενά-Κοζάνη, Κεφαλονιά-Ιθάκη, Λαυρεωτική, Μετέωρα-Πύλη). Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη οι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι και τα παιδιά να γνωρίσουν την σημασία των γεωλογικών μνημείων και να απολαύσουν την ομορφιά τους.

Ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών και Τεκμηρίωσης του ΜΦΙΑΔΛ, παρουσίασε τις δράσεις προστασίας – ανάδειξης και συντήρησης απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου, που υλοποιήθηκαν από το ειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις που μπορούν να υλοποιήσουν μαθητές από όλη την Ελλάδα στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η κα. Ελένη Λιάπη, ερευνήτρια του Εργαστηρίου Παλαιοντολογίας / Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών παρουσίασε τα αποτελέσματα των παλαιοβοτανικών ερευνών που πραγματοποιούνται στην περιοχή Ακρόχειρας κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου και τα νέα είδη φυτών που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Η κα. Πηνελόπη Παπαδοπούλου, ερευνήτρια του Εργαστηρίου Παλαιοντολογίας / Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνητικών ερευνών σχετικά με τη στρωματογραφία κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου και απολιθωμένα δάση που έχουν εντοπιστεί.

Το παράδειγμα του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον των συμμετασχόντων του συνεδρίου, οι οποίοι αναφέρθηκαν ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα προστασίας και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου ενώ παράλληλα εικόνες από τη Λέσβο προβλήθηκαν σε όλη την Ελλάδα