Τρίτη 25 Ιουνίου – Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
Στη Λέσβο βρίσκονται μεταπτυχιακοί φοιτητές του Διεθνούς Μεταπτυχιακού PANGEA των Πανεπιστημίων Lille (Γαλλία), Uppsala (Σουηδία), Minho (Πορτογαλία) και του Τμήματος Γεωλογίας και Γεω-περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Θερινό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ασκήσεων Πεδίου με θέμα Ανάδειξη και Διατήρηση Γεωλογικών Μνημείων και Προστατευόμενων Περιοχών, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και την Έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου!
Οι φοιτητές που προέρχονται από πολλές χώρες θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις και ασκήσεις πεδίου στη Λέσβο από 25 έως 29 Ιουνίου 2024 και θα συνοδεύονται από Καθηγητές των τεσσάρων Πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Erasmus - Mundus PANGEA.
Το Erasmus - Mundus PANGEA είναι διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα με στόχο να προσφέρει μια μοναδική, εξειδικευμένη εκπαίδευση και εμπειρία στη βασική και εφαρμοσμένη παλαιοντολογία, την γεωδιατήρηση και την γεωλογική κληρονομιά. Το Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα PANGEA στοχεύει μέσα από την σύμπραξη 4 αναγνωρισμένων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και συνδεδεμένων εταίρων, να ανταποκριθεί στις ακαδημαϊκές προκλήσεις που αφορούν τις σύγχρονες ανάγκες στην γεωλογική και παλαιοντολογική έρευνα.
Υπεύθυνοι για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στη Λέσβο είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, επικεφαλής της Έδρας UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και η Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του ΕΚΠΑ κα Χαρά Ντρίνια, Μέλος του ΔΣ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχουν δημιουργήσει τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων και ασκήσεων υπαίθρου φοιτητών, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που αποφέρει η συνεργασία με μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και τη δυναμική που προσφέρει η αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, για την αξιοποίηση του Απολιθωμένου Δάσους και των γεωτόπων της Λέσβου και την καθιέρωση της Λέσβου ως πρότυπου προορισμού εκπαίδευσης για φοιτητές από όλο τον κόσμο.
Εκπαιδευτικές δράσεις και ασκήσεις πεδίου
Η διοργάνωση του Θερινού Προγράμματος Ασκήσεων Πεδίου δίνει τη δυνατότητα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές να γνωρίσουν και να μελετήσουν τη στρατηγική, τις μεθοδολογίες, τις εξειδικευμένες τεχνικές και τα έργα για την ανάδειξη φυσικών γεωλογικών μνημείων και προστατευόμενων περιοχών στη Δυτική Λέσβο που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους , με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 - ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.
Βασικός σκοπός της εκπαιδευτικής δράσης των φοιτητών είναι η γνωριμία με τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος, τους τρόπους καταγραφής, προστασίας και ανάδειξής τους καθώς και των μεθόδων συντήρησης και διαχείρισής τους. Παράλληλα, θα ενημερωθούν για το πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», για θέματα ανάπτυξης γεω-δραστηριοτήτων σε περιοχές γεωπάρκων και ερμηνείας της φυσικής κληρονομιάς.
Οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις πεδίου στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους, στις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αναδεικνύοντας ότι το Γεωπάρκο Λέσβου, αποτελεί ένα φυσικό εργαστήριο για τη μελέτη των γεωλογικών φαινομένων και φυσικών προστατευόμενων περιοχών αλλά και την ανάδειξη τους και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Ειδική εκπαιδευτική δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί για τους συμμετέχοντες στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον πλούτο και τη σημασία των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου και να γνωρίζουν τις δράσεις ευαισθητοποίησης στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου που υλοποιούνται από το ΚΠΕΝ Καλλονής , πραγματοποιώντας ορνιθοπαρατήρηση στους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου.
Eπίσης θα επισκεφθούν ηφαιστειακούς γεωτόπους που δημιουργήθηκαν πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια από την δράση των ηφαιστείων στις περιοχές του Λεπετύμνου, της Ανεμώτιας, της Βατούσας, της Ερεσού, του Μεσοτόπου και της Άγρας.
Παράλληλα το πρόγραμμα τους θα περιλαμβάνει γνωριμία με την παράδοση και τον πολιτισμό της Λέσβου, επίσκεψεις σε μνημεία, Μουσεία και παραδοσιακούς οικισμούς της Λέσβου.