Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ψηφιακά εργαλεία ενημέρωσης για τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου σε εκπαιδευτικές δράσεις υπαίθρου

15 Μαρ 2024
12

Το Μουσικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης και το σχολείο Tomas Mann από το Lubeck της Γερμανίας γνώρισαν τη φυσική κληρονομιά του Γεωπάρκου Λέσβου

Το Απολιθωμένο Δάσος και τα γεωλογικά και φυσικά μνημεία της Λέσβου γνώρισαν  μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Μυτιλήνης και μαθητές του σχολείου Tomas Mann από το Lubeck της Γερμανίας που επισκέπτονται τη Λέσβο στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς  Αλέξανδρο Γεραγωτέλλη και Περσεφόνη Βερβέρη και  ενημερώθηκαν για τα μοναδικά απολιθώματα που συγκροτούν τις συλλογές του Μουσείου , την δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους και τα στοιχεία που το καθιστούν μοναδικό μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και μέσα από τις εκθεσιακές ενότητες γνώρισαν την εξέλιξη της ζωής στο πέρασμα του γεωλογικού χρόνου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους και τη σημασία τους στην κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας και εξέλιξης του Αιγαίου και της Λέσβου. Ακολούθησε η ενημέρωσή τους για τα γεωλογικά φαινόμενα που σχετίζονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, γνώρισαν  τις ειδικές εκθεσιακές κατασκευές, το χαρτογραφικό υλικό και μοναδικά εκθέματα ορυκτών και πετρωμάτων.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν επίσης τα νέα ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία του Γεωπάρκου Λέσβου που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια της Πράξης Πράξη «Δημιουργία – λειτουργία Ψηφιακών εφαρμογών προβολής των γεω-μνημείων του Γεωπάρκου Λέσβου – Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO» ΕΣΠΑ/ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου. Ειδικότερα πολλοί από τους μοναδικούς γεωτόπους του Γεωπάρκου Λέσβου, παρουσιάστηκαν στους μαθητές, με τη χρήση τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων (3D models) και χαρτών τα οποία σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με τη συνεργασία του Μουσείου και του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Με τη συνοδεία της γεωλόγου Εβίτας Τσονίδου, μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις που ήρθαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια Κατασκευής του νέου Οδικού Άξονα Καλλονής – Σιγρίου. Τα νέα αυτά ευρήματα αποτελούν ένα ανοιχτό Μουσείο για τους επισκέπτες, τα οποία μας μιλούν για τις έντονες γεωλογικές διεργασίες που λάμβαναν χώρα στη Λέσβο, 20 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η ομάδα των μαθητών και των εκπαιδευτικών, κάνοντας ένα ταξίδι στη Λέσβο και στο γεωλογικό χρόνο, ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους δράση στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου γεμάτοι νέες εμπειρίες.