Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Λέσβο το
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ 2024
Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων 2024 με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και Βιώσιμη Διαχείριση» που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο.
Το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων οργανώθηκε από την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Δήμου Μυτιλήνης.
Το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων αποτελεί την κορυφαία εκπαιδευτική δράση κατάρτισης στελεχών του Διεθνούς Προγράμματος «UNESCO Global Geoparks» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Λέσβο και συγκεντρώνει συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.
Στο Σεμινάριο δίδαξαν κορυφαίοι ειδικοί από όλο τον κόσμο για την ανάδειξη γεωμνημείων την διαχείριση γεωπάρκων και την βιώσιμη αναπτυξη.
Επιστημονικός υπεύθυνος του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων είναι ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Τη φετινή χρονιά στο Σχολείο Γεωπάρκων συμμετείχαν περισσότερα από 100 στελέχη γεωπάρκων, δήμαρχοι και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη στον τομέα του τουρισμού, ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες καθηγητές Πανεπιστημίων από 40 χώρες από όλο τον κόσμο και ειδικότερα από την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Βέλγιο, το Βιετνάμ, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, το Εκουαδόρ (Ισημερινός), την Ιαπωνία, την Ινδία, την Ινδονησία, το Ιράν, την Ισπανία, την Ιταλία, την Καμπότζη, την Κένυα, την Κίνα, την Κροατία, τον Καναδά, τη Μαλαισία, το Μαρόκο, το Μεξικό, τη Ν. Αφρική, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, τη Πορτογαλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τα νησιά Σαμόα, τη Σαουδική Αραβία, τη Σενεγάλη, τη Σερβία, τη Σουηδία, την Ταϊλάνδη, την Τανζανία, την Τουρκία, και την Ελλάδα.
Στο Θερινό Σχολείο δίδαξαν διακεκριμένοι Καθηγητές Πανεπιστημίων, επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι αποτελούν κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως που ασχολούνται με θέματα διαχείρισης γεωπάρκων, ανάδειξης φυσικών μνημείων και ανάπτυξης του γεωτουρισμού, μεταξύ των οποίων κ. Kristof Vandenberghe, Επικεφαλής του Τμήματος Γεωεπιστημών και Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, ο Δρ. Guy Martini, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, ο Καθηγητής Jianping Zhang, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τα Γεωπάρκα του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου και Σύμβουλος της UNESCO σε θέματα Γεωπάρκων, ο Ομ. Καθηγητής Ibrahim Komoo του Πανεπιστημίου Kebangsaan της Μαλαισίας, μέλος του Γραφείου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και συντονιστής του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας – Ειρηνικού, ο Καθηγητής Xiaochi Jin της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών και μέλος του Γραφείου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, η Δρ. Marie - Luise Frey, Διευθύντρια της απολιθωματοφόρας θέσης Messel Pit της Γερμανίας - Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO, η Δρ. Kristin Rangnes, Διευθύντρια του Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO Gea Norvegica, μέλος του Γραφείου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και συντονιστής του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, ο Καθ. Setsuya Nakada Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων (Ιαπωνία), ο κ. Μπάμπης Φασουλάς, Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, ο κ. Driss Achbal, Συντονιστής των Γεωπάρκων στην Αφρική (Μαρόκο), κ. John Calder Συντονιστής Γεωπάρκων Βορείου Αμερικής (Καναδάς), η κα. Kana Furusawa Συντονίστρια των Γεωπάρκων στην Ιαπωνία και Αν. Συντονίστρια του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας – Ειρηνικού (Ιαπωνία), ο Καθ. Artur Sá (Ισπανία), ο Δρ. Asier Hilario Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Γεωκληρονομιάς της IUGS, η κα. Emmaline Rosado Συντονίστρια του Δικτύου Γεωπάρκων Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (Μεξικό), ο Καθ. Alexandru Andrasanu του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου και Συντονιστής Γεωπάρκων Ρουμανίας, η Δρ. Jutta Weber, διευθύντρια του Γεωπάρκου Bergstraße-Odenwald και εκπρόσωπος του Γερμανικών Γεωπάρκων, ο κ. Alireza Amrikazemi, συντονιστής των Γεωπάρκων στο Ιράν, οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου Θανάσης Κίζος και Νίκος Σουλακέλλης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Δρ. Ηλίας Βαλιάκος καθώς και η Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα.
Η διοργάνωση του Θερινού Σχολείου στη Λέσβο αποτέλεσε ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς αποτελεί το αναγνωρισμένο από την UNESCO σχολείο για την εκπαίδευση στελεχών γεωπάρκων σχετικά με το νέο πρόγραμμα της UNESCO για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO». Η Λέσβος επιλέχθηκε ως τόπος υλοποίησης του θερινού σχολείου μετά από κοινή απόφαση από όλα τα μέλη του Δικτύου Γεωπάρκων λόγω της εμπειρίας που διαθέτει, του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης που προσφέρει, της ευρείας συμμετοχής από κράτη από όλο τον κόσμο και της μεγάλης εμπειρίας της στον τομέα των Γεωπάρκων.
Βασικός σκοπός του θερινού σχολείου ήταν η γνωριμία των συμμετασχόντων με τη συμβολή των Γεωπάρκων σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και διαχείρισης και τη συμβολή τους για τις τοπικές κοινότητες.
Παράλληλα, σκοπός του σχολείου ήταν η γνωριμία τους με το πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» το οποίο αποτελεί ένα σήμα ποιότητας της UNESCO. Αξιοποιήθηκε η περίπτωση του Γεωπάρκου Λέσβου ως πρότυπο ολοκληρωμένης διαχείρισης και ανάδειξης γεωμνημείων και αξιοποίησης τους για την ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού.
Συζητήθηκα εκτενώς θέματα ανάπτυξης του γεωτουρισμού σε περιοχές γεωπάρκων, ανάδειξης της πολιτιστικής και άυλης κληρονομιάς, της γαστρονομίας αλλά και η συμβολή των Γεωπάρκων στην τοπική ανάπτυξη και το ρόλο της εκπαίδευσης.
Εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι είχαν παράλληλα την ευκαιρία να περιηγηθούν σε περιοχές της κεντρικής, βόρειας και δυτικής Λέσβου. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων υπαίθρου γνώρισαν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία της Λέσβου, την παράδοση και τον πολιτισμό της. Επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τους ηφαιστειακούς, τεκτονικούς και γεωμορφολογικούς γεωτόπους της Λέσβου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης επίσκεψη στην Πέτρα και το Βαφειό. Στο Μόλυβο περπάτησαν στον ηφαιστειακό δόμο και τα σοκάκια του οικισμού ενώ επισκέφτηκαν το Κάστρο και είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το ηφαίστειο του Λεπέτυμνου. Στην Ανεμώτια επισκέφτηκαν τον αμπελώνα καθώς και το οινοποιείο της ΚΟΙΝΣΕΠΤ Ανεμώτιας όπου είχαν την ευκαιρία να γευτούν τις γεύσεις των κρασιών που παράγονται στον κρατήρα του ηφαιστείου.
Το πρόγραμμα του Σχολείου περιλάμβανε επίσης επίσκεψη στις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, τη μεγαλύτερη ανασκαφή απολιθωμάτων στην Ελλάδα και γνωριμία με τη μεθοδολογία ανασκαφής, συντήρησης και ανάδειξης απολιθωματοφόρων θέσεων.
Παράλληλα επισκέφτηκαν το χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα του Θαλάσσιο Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης. Με το ειδικό σκάφος με γυάλυνο πυθμένα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης ενώ παράλληλα ξεναγήθηκαν στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου και γνώρισαν τις δράσεις προστασίας και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων.
Κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου οι συμμετέχοντες είχαν επίσης τη δυνατότητα να παρουσιάσουν εργασίες τους σε θέματα διαχείρισης και ανάπτυξης Γεωπάρκων, προστασίας και ανάδειξης γεωλογικών μνημείων και ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι δήλωσαν οι συμμετέχοντες από τη γνωριμία τους με τα αποτελέσματα του έργου προστασίας και ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου, τα προγράμματα ανασκαφής και συντήρησης απολιθωμάτων, τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τις δράσεις ανάπτυξης του γεωτουρισμού.
Το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το νησί της Λέσβου, το υψηλό επίπεδο των δράσεων του Γεωπάρκου Λέσβου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τον υποδειγματικό τρόπο ανάδειξης του Απολιθωμένου δάσους και τις δυνατότητες ανάπτυξης του γεωτουρισμού στη Λέσβο.