Τα πουλιά του χειμώνα στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής | Συνεχίζονται οι εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών
Φωτογραφίες Νέων & εκδηλώσεων
Με μοναδικές συλλογές και συνεχή δραστηριότητα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι πάντα έτοιμο να καλοσωρίσει τους επισκέπτες του.
Αγορά εισιτηρίων
Η περιήγηση στις εκθέσεις και τις δράσεις του Μουσείου και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το ξεκίνημα του λειτουργεί ως χώρος γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης και ψυχαγωγίας.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της αποστολής του επιδιώκει την συνεργασία και την δικτύωση του με άλλους πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και αναπτυξιακούς φορείς, στη Λέσβο, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι γεωλογικό μουσείο που βρίσκεται στο χωριό Σίγρι, στο νησί της Λέσβου. Ιδρύθηκε το 1994. Είναι κέντρο μελέτης, διαχείρισης και διατήρησης του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, ενώ συμβάλλει στην επιμόρφωση σχετικά με το χώρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και είναι μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της Ουνέσκο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συνεχίζουν την προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού πλούτου της Λέσβου και διοργανώνουν εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και γνωριμία των κατοίκων και των επισκεπτών για τους υγροτόπους και τους χειμερινούς φτερωτούς επισκέπτες της Λέσβου, που έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.
Η τελευταία μας εξόρμηση έγινε το πρωινό της περασμένης Κυριακής (27/2) στην περιοχή της Σκάλα Πολυχνίτου. Εκεί γνωρίσαμε τον υγρότοπο της θαλάσσιας περιοχής στο στόμιο του Κόλπου Καλλονής και φυσικά την Αλυκή Πολυχνίτου. Οι συμμετέχοντες (ο καθένας με το δικό του ζευγάρι κυάλια!) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα κοπάδια από Μύχους να μπαίνουν στον Κόλπο κατά εκατοντάδες, κάνοντας εκπληκτικές μανούβρες στον αέρα πριν βουτήξουν για να πιάσουν αφρόψαρα. Ο Μύχος (Puffinus yelkouan) είναι ένα από τα είδη πουλιών για το οποίο η προστατευόμενη περιοχή του Κόλπου Kαλλονής είναι πολύ σημαντική, ως χώρος διατροφής και ξεκούρασης.
Στη συνέχεια προχωρήσαμε στην περίμετρο της Αλυκής Πολυχνίτου. Παρατηρήσαμε από κοντινή απόσταση Φλαμίνγκο, Σκουφοβουτηχτάρες, Βαρβάρες, Καστανόπαπιες, Κοκκινοσκέληδες, Λασποσκαλίδρες, έναν αρσενικό Χειμωνόκιρκο και την πρώτη για φέτος ομάδα από Μαχητές, ένα παρυδάτιο πουλί που ξεχειμωνιάζει νότια στην Αφρική και από εδώ και πέρα θα περνά από τους υγροτόπους του νησιού μας κατευθυνόμενο για τη Βόρεια Ευρώπη. Άλλη μια «έκπληξη», προάγγελος της Άνοιξης που πλησιάζει, ήταν μια ομάδα από 30 Σπιτοχελίδονα που κυνηγούσαν έντομα στις ελώδεις εκτάσεις βόρεια από την Αλυκή!
Οι εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου είναι μια δραστηριότητα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και δεν πρέπει να χάσει καμιά οικογένεια ή παρέα με παιδιά! Βρισκόμαστε στη φύση, σε περιοχές με εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον, και μέσα από μια διασκεδαστική εκδρομή μικροί και μεγάλοι εξερευνούν, ανακαλύπτουν και αγαπούν τη φύση του τόπου μας.
Το επόμενο ραντεβού μας θα είναι την μεθεπόμενη Κυριακή (13/3) στις 11:00 στη Σκάλα Καλλονής για παρατήρηση πουλιών στους γειτονικούς της υγροτόπους. Λόγω του περιορισμένου πλήθους συμμετεχόντων, δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας.
Για περισσότερες πληροφορίες για τις εξορμήσεις μας μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας και δήλωσης συμμετοχής: 22510-47033, 22530-28091 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.
Δευτέρα - Κυριακή : 9.00-17.00
Σίγρι, Λέσβος, Τ.Κ. - 81103
+30 22530 54434
lesvospf@otenet.gr