Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ξεκίνησαν οι εκπαιδευτικές δράσεις στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

28 Μάιος 2021
1

Ποικίλες βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μαθητές
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Ξεκίνησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι και τα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους.

Στόχος του Μουσείου είναι μέσα από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα να γνωρίσει στους μαθητές το απολιθωμένο δάσος, ένα μοναδικό φυσικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση και τα φυτά που ζούσαν στην περιοχή του Αιγαίου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες ανασκαφής, καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων. Τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν το γεωλογικό παρελθόν του Αιγαίου και να έρθουν σε επαφή με φαινόμενα και διεργασίες που δεν μπορούν άμεσα να παρατηρήσουν, όπως τα ηφαίστεια.

Παράλληλα, με επιτυχία συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεργασίας του Μουσείου με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, με το οποίο συνεργάζεται στα πλαίσια του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Σχολείων με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα».

Ήδη οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου και του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου επισκέφτηκαν το Μουσείο και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου «Υιοθετώ και προστατεύω το απολιθωμένο δάσος - Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων» που περιλαμβάνει δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων.

Όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται με αυστηρή τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Δράσεις δικτύωσης με σχολεία του εξωτερικού

Παράλληλα, το Μουσείο υποστηρίζει δράσεις δικτύωσης σχολείων της Λέσβου με σχολεία άλλων περιοχών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO. Στα πλαίσια αυτά μαθητές του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχαν σε δράσεις ανταλλαγής με μαθητές σχολείων από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Origens της Καταλονίας.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.