Ηφαίστεια και ηφαιστειακοί γεώτοποι της Λέσβου
Αειφόρος αξιοποίηση της γεωθερμίας, των θερμών πηγών και της ηφαιστειότητας στη Λέσβο
Με μοναδικές συλλογές και συνεχή δραστηριότητα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι πάντα έτοιμο να καλοσωρίσει τους επισκέπτες του.
Αγορά εισιτηρίων
Η περιήγηση στις εκθέσεις και τις δράσεις του Μουσείου και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το ξεκίνημα του λειτουργεί ως χώρος γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης και ψυχαγωγίας.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της αποστολής του επιδιώκει την συνεργασία και την δικτύωση του με άλλους πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και αναπτυξιακούς φορείς, στη Λέσβο, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι γεωλογικό μουσείο που βρίσκεται στο χωριό Σίγρι, στο νησί της Λέσβου. Ιδρύθηκε το 1994. Είναι κέντρο μελέτης, διαχείρισης και διατήρησης του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, ενώ συμβάλλει στην επιμόρφωση σχετικά με το χώρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και είναι μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της Ουνέσκο.
Στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ηφαίστεια και ηφαιστειακοί γεώτοποι της Λέσβου» τα παιδιά καλούνται να ταξιδέψουν νοερά εκατομμύρια χρόνιο πίσω στο γεωλογικό παρελθόν της Λέσβου, του Αιγαίου και του ελληνικού χώρου και να έρθουν σε επαφή με φαινόμενα και διεργασίες που δεν μπορούν άμεσα να παρατηρήσουν, όπως το φαινόμενο της ηφαιστειότητας.
Τα παιδιά συλλέγουν πληροφορίες στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και βρίσκουν τη σχέση των ηφαιστείων με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, γνωρίζουν τα μεγάλα ηφαίστεια της Λεσβου, τα ηφαιστειακά πετρώματα και τις ηφαιστειακές δομές, τις θερμές πηγές και τη γεωθερμία. Βήμα-βήμα ανακαλύπτουν όλες τις διεργασίες και μεταβολές που έχουν συντελέσει στη δημιουργία των σημερινών ηφαιστειακών τοπίων, γνωρίζουν τους ηφαιστειακούς γεώτοπους, το ηφαιστειακό τόξο της Ελλάδας, την παγκόσμια κατανομή των ηφαιστείων και τον τρόπο δημιουργίας τους. Καταθέτουν τις προτάσεις για αξιοποίηση της γεωθερμίας, των θερμών πηγών και των ηφαιστειακών δομών της Λέσβου σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Δευτέρα - Κυριακή : 9.00-17.00
Σίγρι, Λέσβος, Τ.Κ. - 81103
+30 22530 54434
lesvospf@otenet.gr