Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Οι μικροί παλαιοντολόγοι ερευνούν το δεινοθήριο της Λέσβου

Οι μικροί παλαιοντολόγοι ερευνούν το δεινοθήριο της Λέσβου
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Οι μικροί παλαιοντολόγοι ερευνούν το δεινοθήριο της Λέσβου
Ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα
Πληροφορίες: 2251047033

Πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια στη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ζούσε ένα από τα αρχαιότερα θηλαστικά της Ελλάδας, το Δεινοθήριο της Λέσβου.

Τα οστά του ζώου αυτού βρέθηκαν απολιθωμένα τον Σεπτέμβριο του 1999, κοντά στον Γαβαθά της Λέσβου, μέσα σε λιμναία ιζήματα. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών αποκαλύφθηκε η κάτω γνάθος και τα οστά που την συνέδεαν με το κρανίο του ζώου. Επάνω σε κάθε τμήμα της γνάθου (ημιγνάθο) βρίσκονται πέντε δόντια, χαρακτηριστικά του είδους.

Οι παλαιοντολόγοι που μελέτησαν το απολίθωμα έβγαλαν το συμπέρασμα πως ανήκει σε προβοσκιδωτό, δηλαδή σε ζώο της ομάδας που περιλαμβάνει και τους σημερινούς Ελέφαντες. Μετά από τον καθαρισμό του απολιθώματος και τη σύγκρισή του με απολιθώματα από άλλες θέσεις, διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε ζώο της οικογένειας των δεινοθηρίων, και συγκεκριμένα στο Προδεινοθήριο (είδος Prodeinotherium bavaricum). Το Προδεινοθήριο του Γαβαθά συγκρίθηκε με Προδεινοθήρια από άλλες χώρες της Ευρώπης και βρέθηκε ότι είναι αρχαιότερο από αυτά. Προέκυψε τελικά το συμπέρασμα πως το ζώο αυτό έζησε πριν από 18,4 -19 εκατομμύρια χρόνια.

Θέλετε να κάνετε μια δική σας έρευνα και να γνωρίσετε το Δεινοθήριο της Λέσβου, να ανακαλύψετε γιατί είναι τόσο σημαντικό, να γνωρίσετε τα προβοσκιδωτά ζώα και τα μυστικά της εξέλιξης;

Τότε έφτασε η ώρα να ξεκινήσετε τη νέα ερευνητική σας αποστολή και να ανακαλύψετε τα μυστικά του Δεινοθηρίου της Λέσβου.

Εκπαιδευτικές καρτέλες με ποικίλες δραστηριότητες, παιχνίδια και ζωγραφιές θα σας βοηθήσουν στην έρευνά σας.

Για περισσότερε πληροφορίες, ερωτήσεις ή απορίες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στέλνοντας μήνυμα στο e-mail: lesvospf@otenet.gr.

Περιμένουμε να μας στείλετε τις ζωγραφιές σας μαζί με το μικρό σας όνομα, την ηλικία σας και την έγκριση των γονιών σας στο e-mail του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (lesvospf@otenet.gr) και το Μουσείο θα τα προβάλλει ηλεκτρονικά.

Ελάτε να γνωρίσουμε τα μυστικά του Δεινοθηρίου της Λέσβου…