Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στις απολιθωματοφόρες θέσεις του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη θέση «Μπαλή Αλώνια»
Νέες δράσεις στο Μουσείο για το προσεχές σαββατοκύριακο
Εντυπωσιασμένοι οι συμμετέχοντες στις ενδιαφέρουσες περιηγήσεις στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους που διοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο ανακαινισμένο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση «Μπαλή Αλώνια», γνωστή και ως «Κύρια Απολιθωμένη», το Σάββατο 23 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου 2021.
Η περιήγηση στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους συνοδεύθηκε από επιστημονική ενημέρωση από τα Στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τόσο για τα μοναδικά απολιθώματα που εκτίθενται στη φυσική τους θέση στο Πάρκο όσο και για τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάδειξη και την συντήρηση τους. Ο καλός φθινοπωρινός καιρός συνέβαλε στο να δημιουργηθεί το κατάλληλο σκηνικό για μια τέλεια εμπειρία.
Στο Πάρκο πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια εκτεταμένες επεμβάσεις ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων και συντήρησης των απολιθωμάτων με την χρηματοδότηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγίου 2014-2020.
Η επιστημονική ενημέρωση περιλάμβανε την ιστορία της δημιουργίας αυτού του μοναδικού μνημείου και μέσα από την κατατοπιστική αφήγηση γνώρισαν τα πυκνά τροπικά - υποτροπικά οικοσυστήματα που υπήρχαν στην περιοχή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια και τις εκρήξεις των ηφαιστείων που έδωσαν τα υλικά εκείνα που κατέστρεψαν και ταυτόχρονα σκέπασαν και απολίθωσαν το δάσος. Ενημερώθηκαν επίσης για τους λόγους εκείνους που κάνουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ένα γεωλογικό μνημείο μοναδικό στο είδος του σε παγκόσμια κλίμακα.
Ακολουθώντας τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια επισκέφτηκαν τις παλιές και νέες απολιθωματοφόρες θέσεις, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δούνε και να θαυμάσουν τα μοναδικά απολιθώματα, και να ενημερωθούν για τα έργα προστασίας και ανάδειξης των απολιθωμοτοφόρων θέσεων, ανασύστασης απολιθωμένων κορμών από σπασμένα θραύσματα συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωμένων κορμών που πραγματοποιήθηκαν την επίπονη προσπάθεια των στελεχών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, τα οποία και βραβεύτηκαν στα Landscape Awards 2021 στην κατηγορία Large Scale Landscape Design / Heritage & Culture.
Παράλληλα ακολουθώντας τα άνετα, καλαίσθητα, προσβάσιμα σε όλους μονοπάτια, γνώρισαν από κοντά τις θεματικές απολιθωματοφόρες περιοχές του Πάρκου «Μπαλή Αλώνια» συνολικής έκτασης των 250 στρεμμάτων με τους ιστάμενους και κατακείμενους κορμούς κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων μεγάλης ποικιλίας ειδών.
Ο εντυπωσιακός κατακείμενος κορμός Σεκόιας, μήκους 23 μέτρων, ο μεγάλος όρθιος κορμός πεύκου με το μεγάλο χαρακτηριστικό ριζικό σύστημα, οι δεκάδες ιστάμενοι κορμοί πεύκων, κυπαρισσιών και σεκόιας, πυκνά κατανεμημένοι, ο μοναδικός δίδυμος κορμός - διακλαδισμένος σε δύο όμοια τμήματα - του ιδιαίτερου είδους Πεύκου που για πρώτη φορά παγκοσμίως αλλά και ο γιγάντιος κορμός σεκόιας, ύψους 7,02 μέτρων, το υψηλότερο ιστάμενο απολιθωμένο δένδρο στον κόσμο, προκάλεσαν τον θαυμασμό και τα ενθουσιώδη σχόλια των περιηγητών.
Τα έντομα χρώματα των απολιθωμάτων, τα τέλεια διατηρημένα χαρακτηριστικά της δομής του ξύλου, τα διαφορετικά ηφαιστειακά υλικά, η αλληλουχία ηφαιστειακών σχηματισμών που φιλοξενούν απολιθώματα, τα ρήγματα που κατακερμάτισαν πετρώματα και απολιθώματα γέννησαν πολλές ερωτήσεις από τους επισκέπτες και τα στελέχη του Μουσείου ξεδίπλωσαν τις πτυχές της ιστορίας του δάσους, εξηγώντας τις ιδιαίτερες γεωδυναμικές διεργασίες και τα φυσικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα στην περιοχή.
Σαββατοκύριακο στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους
Δράσεις για το Σαββατοκύριακο 13-14 Νοεμβρίου
Οι δράσεις ενημέρωσης των επισκεπτών συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Νοεμβρίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι. Οι επιστήμονες του Μουσείου σας προσκαλούν σε μια διαφορετική περιήγηση στις εκθέσεις του Μουσείου με την παρουσίαση 20 εντυπωσιακών εκθεμάτων που διηγούνται συγκλονιστικές κρυφές ιστορίες που σίγουρα δεν γνωρίζετε!
Η επιλογή των εκθεμάτων έγινε από τους ίδιους για σας! ΙΗ ζωή στο υποτροπικό δάσος, τα τεκμήρια μιας ηφαιστειακής έκρηξης, η διαδικασία της απολίθωσης αποτυπωμένη σε ένα απολιθωμένο κορμό, ένα αναπάντεχο εύρημα, το κανελόδενδρο και η τροπική καρυδιά, το φοινικοδάσος της Λέσβου, το δεινοθήριο του Γαβαθά. Ιστορίες άγνωστες στο ευρύ κοινό μετουσιώνονται σε μια βιωματική εμπειρία, σε μια ξεχωριστή περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.
Παράλληλα οι συμμετέχοντες μπορούν να ενημερωθούν για την διαδικασία προσδιορισμού των απολιθωμένων φυτών από τα εντυπωσιακά αποτυπώματα φύλλων που έχουν βρεθεί στα ηφαιστειακά υλικά κατά τις ανασκαφές.
Σας περιμένουμε!!!!!
Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική. Τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα μέτρα υγειονομικής προστασίας
- Ηλεκτρονικό υλικό δελτίου τύπου[zip] (1.89 MB)