Καλωσορίζουμε την Άνοιξη στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους και τους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής!
Φωτογραφίες Νέων & εκδηλώσεων
Με μοναδικές συλλογές και συνεχή δραστηριότητα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι πάντα έτοιμο να καλοσωρίσει τους επισκέπτες του.
Αγορά εισιτηρίων
Η περιήγηση στις εκθέσεις και τις δράσεις του Μουσείου και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το ξεκίνημα του λειτουργεί ως χώρος γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης και ψυχαγωγίας.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της αποστολής του επιδιώκει την συνεργασία και την δικτύωση του με άλλους πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και αναπτυξιακούς φορείς, στη Λέσβο, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι γεωλογικό μουσείο που βρίσκεται στο χωριό Σίγρι, στο νησί της Λέσβου. Ιδρύθηκε το 1994. Είναι κέντρο μελέτης, διαχείρισης και διατήρησης του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, ενώ συμβάλλει στην επιμόρφωση σχετικά με το χώρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και είναι μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της Ουνέσκο.
Συνεχίζονται οι ανοιξιάτικες εξορμήσεις
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής θέλοντας να προάγουν τη γνωριμία του κοινού με τον φυσικό πλούτο στο Γεωπάρκο της Λέσβου διοργανώνουν εξορμήσεις παρατήρησης φύσης στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου.
Την Κυριακή που μας πέρασε (10/04) κάναμε την πρώτη μας ανοιξιάτικη εξόρμηση στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου. Είχε πάρα πολύ αέρα όμως επισκεπτόμενοι διάφορους υγροτόπους φτιάξαμε μια ικανοποιητική λίστα με είδη πουλιών που παρατηρήθηκαν.
Ξεκινήσαμε με μια μικρή εισαγωγική παρουσίαση, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου και τα πουλιά σε αυτούς την Άνοιξη. Στη συνέχεια ο καθένας/καθεμιά πήρε από ένα ζευγάρι κυάλια και με λίγη πρακτική εξάσκηση ξεκινήσαμε να παρατηρούμε τα πουλιά γύρω από το Κέντρο, στη συνέχεια στην εκβολή του ποταμού Τσικνιά και τέλος στον υγρότοπο Εννιά Καμάρες. Είδαμε Γελαδάρη, Σταχτοτσικνιά και Λευκοτσικνιάδες, Φλαμίνγκο, Καλαμοκανά, Βαρβάρες, Σταχτοκουρούνες και χελιδόνια.
Εκτός από πουλιά είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε και κάποια από τα ερπετά των υγροτόπων. Τις απειλούμενες Γραμμωτές Νεροχελώνες (Mauremys rivulata) που λιάζονταν για να ανεβάσουν τη θερμοκρασία σώματός τους και ένα Νερόφιδο (Natrix natrix) που προσπαθούσε να καταπιεί ένα μικρό ψάρι που είχε πιάσει. Τέλος, δεν μπορούσαμε παρά να παρατηρήσουμε και συζητήσουμε την πίεση που ασκεί ο άνθρωπος με τις επεμβάσεις του στους υγροτόπους.
Η επόμενη (3η) ανοιξιάτικη εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 17 Απριλίου 2022 κατά τις ώρες 10:30-12:30 στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, πριν το Σίγρι (θέση Μπαλή Αλώνια), όπου θα ανακαλύψουμε τα πουλιά και άλλους οργανισμούς (ορχιδέες, σαύρες, έντομα) των φρυγάνων του Απολιθωμένου Δάσους.
Οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση φύσης/πουλιών. Η ομάδα με την οποία θα γίνει η παρατήρηση δεν θα υπερβαίνει τα 15 άτομα Σε αυτή θα πρέπει να έχει προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), διαρκεί 1,5 περίπου ώρα, περιλαμβάνει περπάτημα σε μονοπάτια. Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνεται στην τιμή εισιτηρίου για την είσοδο στο Πάρκο (5 ευρώ). Σε κάθε συμμετέχων/ουσα θα δοθεί ένα ζευγάρι κυάλια για ατομική χρήση κατά την παρατήρηση και στο τέλος λίστα με τα είδη (πουλιών, ερπετών, φυτών) που θα παρατηρηθούν/αναγνωριστούν.
Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510-47033 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.
Δευτέρα - Κυριακή : 9.00-17.00
Σίγρι, Λέσβος, Τ.Κ. - 81103
+30 22530 54434
lesvospf@otenet.gr